Modtager du ikke allerede E-News kan du tilmelde dig her

Maj 2005
Den første sommerdag kom sidst i maj. En sommerdag giver os ikke ret høje temperaturer i vandet, men hvorfor vente på at temperaturen kommer op? Skiløberne venter heller ikke på det bliver plusgrader, inden de står på ski. Heldigvis forsvinder vores vand ikke efterhånden som temperaturen stiger, men hvorfor ikke nyde livet i havet, selv om det endnu ikke er blevet badetemperaturer? Det er ikke kun dykning, der kan give dejlige og sjove oplevelser i havet. Snorkling er desværre en overset aktivitet ved de danske strande. Lige som i tropiske farvande kan vi i Danmark opleve et meget rigt dyre- og planteliv på ganske lavt vand tæt ved land. Med en 3 eller 5 mm. dragt kan du praktisk taget snorkle hele året i Danmark. Frem med udstyret og god fornøjelse derude.

Denne gang kan du i DYKKERCENTRETs E-News blandt andet læse om:
Advarsel
- Vær sikker på din octopus fungerer. Læs testrapport fra England.
Bios
-
 Tangskovene, som vi svømmer hen over, består af hundredvis af forskellige arter.
Blue Horizons
- Tag med X-Ray Mag til Caribien og oplev rokker, der kan klappes og håndfodres.
Diverse
- Dykkerlegeplads på Amager. Dykkere sigtet af politiet. Uwatec World Tour.
Dykke aktiviteter
- Dyk og Spis arrangement med Sildehaj. Danske mesterskaber i U/V-rugby.
Gode Ideer og Tips
- Få et klart syn på verden under overfladen.
Nye links - Dykkerklub på Fyn. Flyselskab med dykkererfaring. Fotograf der tilbyder kortservice.
Nyt udstyr
- Dykkercomputer, ventilsnorkel og sikkerhedskniv.
Rejseinformationer
- Tilbud kun til modtagere af E-News. Din fantasi er din begrænsning. Nyt katalog.
Sponsor nyheder
- Rødfisk lever i dybder fra 100 til 1000 meter og kan blive op til 60 år.
Tilbud
- Stor konkurrence alle kan vinde. Tilbud til modtagere af E-News på voksen- og børnedragter.

Læs E-News på dykcen.dk, hvor alle informationer om de enkelte emner kan findes.
Ovennævnte er et udvalg af de nyheder, du finder under hvert emne.

Vær sikker på din octopus fungerer
R390 octopus.jpg (22983 byte)Scubadykkere benytter ofte et octopus system, som alternativ luftforsyning. QinetiQ i Alverstoke, England har udført en gennemgang og åndingstest på octopus systemer. Det viste sig, at enkeltventil systemer, der opfyldte kravene i henhold til EN 250, ikke nødvendigvis opfyldte kravene, når de blev benyttet i forbindelse med et octopus system. Problemerne opstod specielt, når der blev benyttet billige regulatorer med lav ydelse eller regulatorer med forskellige ydelser. Vær opmærksom på, at din regulator med octopus skal have høj ydelse og delene skal passe sammen. Vil du være sikker, skal du købe en højtydende regulator eller benytte et system med 2 separate systemer. Er du i tvivl, kontakt den forhandler eller udstyrsfabrikant du har udstyr fra.
Læs hele rapporten her - PDF 567KB

Livet i havet - Juni
tang.jpg (152882 byte)
Tangskovene, som vi svømmer hen over, består af hundredvis af forskellige arter. Tangplanterne (også kaldet makroalger) kan overordnet deles op i brune, røde og grønne tangplanter. En af de brune tangplanter, Strengetang, har vi alle mødt på dykkerture langs kysterne, og som navnet antyder, består hver plante kun af en aflang streng uden sidegrene. Den findes ofte på lavt vand, hvor den kan vokse i tætte plamager. Strengetang rager tit op over alle de andre tangplanter, og holder sig oppe ved at være hul med luft indeni. Den kan blive over 3 meter lang! – Lidt utroligt, da det sker i løbet af et par måneder. Når efteråret kommer, visner den hen, og en ny streng vokser frem næste forår.
Af Dennis Lisbjerg, havbiolog og forfatter til hæfterne "Dyr og planter ved vores kyster", kr. 69,- og "Snorkling for alle" kr. 98,-. Du kan bestille begge hæfter via Edyk.dk under Bøger.

Næste nummer af det gratis dykkermagasin X-Ray Mag er på gaden 31.Maj.
Over 100 spækkede opslag med nyt om hvad der rører dig på, under og navnlig dybt nede under overfladen - tilsat underfundige nyheder, interviews og nyt fra videnskabens verden. Temahistorien er denne gang Cayman-øerne, kendt som rigmandsparadis, som er meget mere end blot skatteskjul for pirater af både den fortidige sabelsvingende slags og de nutidige nålestribede. Stedets største attraktion er Stingray city hvor de store pil-rokker kommer ind og kan både håndfordres og klappes. Dette beretter irske John Collins om. Men også stedet gemmer også på en hel del events som ikke så tit når frem til magasin forsider. Den engelske stjernefotograf Alex Mustard viser os koralgydning, skotske Lawson Wood, der nu er fastboende, har lige udgivet en bog og stedets skibsvrag og engelske Julian Calverley bruger den russiske fregat, der er sænket ved Little Cayman, som motiv for sin epokegørende fototeknik. Russiske Andrey dykker i sibiriske huler - den gale mand - og fra de norske har vi historien om vragene ved Narvik. Phillipinske Nonoy Tan viser os et par af de gemte perler i hans hjemland. Dertil som toppen af kransekagen - eller bunden - tager vi ned på oceanets bund, til "hydrothermal vents" - de skoldhede kilder, som bebos af nogle enestående dyrearter, bl.a. de flere meter lange "tube-worms." Vi har sikret os nogle helt fantastiske billeder hernede fra.
Don't miss it. X-Ray #5 vil kunne downloades gratis fra www.xray-mag.com

Dykkere får egen legeplads ved Amager Strandpark
amager.jpg (37704 byte)
Københavnske dykkere får næste sommer deres egen legeplads ud for Amager Strandpark. Et skibsvrag på seks meters dybde, et stenrev med fisk samt en bane, hvor dykkere skal svømme gennem rør og navigere med kompas.
Københavnske dykkere får næste sommer deres egen legeplads ud for Amager Strandpark. Den skal ligge ud for den nye strands midterste pynt, der ender i en lang mole.
»Banen vil kunne bruges af både dykkere i og uden for klubber. Ud for den midterste pynt er der treenhalv meter dybt vand, og dermed er det svømmehalslignende forhold, bare ude i naturen,« siger projektchef Tove Henriksen fra Amager Strandpark I/S.
Læs mere om Strandparken på http://www.amager-strand.dk

--------------------------------------------------------------

Dykkerlov – Husk dykkerflaget
Anmeldelse om dyking ved Fænøsund uden brug af dykkerflag. Patrulje til stedet. I forbindelse med obervation af dykkerne, kom to motorbåde forbi dykkerne med en afstand af max 5 m. To dykkere sigtet for overtrædelse af dykkerloven og vejledt om korrekt fremgangsmåde i forbindelse med dykning.
http://www.politi.dk/Middelfart/da/lokalnyt/Doegnrapporter/p27_dognrap_22-05_05.htm

--------------------------------------------------------------

Uwatec World Tour
smarttec.jpg (32049 byte)
Onsdag den 1. juni 2005 vil Dr. Sergio Angelini, Uwatec General Manager, komme til København for at præsentere de nye Uwatec Aladin computere for medarbejdere i dykkercentre og instruktører fra hele skandinavien. Uwatecs nye computerprogram er spændende med mange nyheder, både funktions- og sikkerhedsmæssigt. Deltagerne får en unik mulighed for at blive orienteret, ikke kun om de nyeste produkter, men også om den nyeste viden inden for dekompressionsteori. Dykkercentret fik tilbudt et begrænset antal pladser - Alle instruktører, der modtager Instruktør E-mail Info, er blevet indbudt til det spændende arrangement. I forbindelse med World Tour arrangementet har Dykkercentret desuden inviteret personale fra Søværnets Teknikskole samt dykkerlæger til foredrag om den nyeste viden inden for dekompressionsforskning og mikrobobler.

--------------------------------------------------------------

Nyheder på Dykkercentrets hjemmeside siden sidst:
- 31/05-05 Udstyrsbeskrivelser - Aladin Prime Tec
- 31/05-05 Ny manual - Aladin Prime og Prime Tec - Manual Engelsk metrisk. 1419KB
- 30/05-05 Instruktør e-mail info - Test af octopus systemer
- 26/05-05 Udlejningspriser opdateret - Nu kan du leje dragt i Dykkercentret
- 25/05-05 Instruktør e-mail info - Uwatec World Tour Invitation
- 24/05-05 Turaktiviteter klar på edyk.dk - Reserver din plads allerede i dag
- 23/05-05 Opdatering af Kursusoversigt
- 17/05-05 Opdatering Links til leverandører
- 17/05-05 Opdatering Links til klubber

Dykningens Dag 2005
Dykningens Dag afholdes over hele landet søndag d. 5. juni.
Dagen er et initiativ igangsat af dykkerbranchen, med det formål at skabe opmærksomhed omkring dykning. Ideen er at lave denne dag til en årligt tilbagevendende begivenhed.
Mød op til en hyggelig dag og vis din støtte til dykningen i Danmark.

Læs mere på http://www.dykningensdag.dk

--------------------------------------------------------------

Dyk og spis - Sildehaj
sildehaj.jpg (19515 byte)
Til dette dyk og spis kan vi garantere at vi ser aftenens fisk. Nemlig på køkkenbordet i Svends køkken. Ellers må vi indstille os på et hyggeligt dyk og glæde os til anden del, hvor Svend vil lære os, hvordan vi kan lave mad af en sildehaj. Kom med og smag noget anderledes.
Efter dykket spiser vi sildehaj på Langtved Færgekro - også et besøg værd uden dykkerudstyr.
Læs mere om arrangementet på www.dykkergitte.dk.
Tilmelding via e-dyk.dk, via email: Gitte@dykkergitte.dk eller telefon 46 19 19 24

--------------------------------------------------------------

INTERNATIONAL DAN DIVERS DAY
On September 24th, 2005, during the DAN Europe has organized an important international conference.
Take this unique opportunity to participate into an exceptional event for the safety of diving and to visit the "Eternal City" and enjoy the famous "September in Rome"! Visit our website at https://www.daneurope.org/dandiversday05en.asp to find all the details of the event, including useful information on hotels, restaurants and low-cost flights to Rome.

--------------------------------------------------------------

De danske mesterskaber i UV-Rugby afviklet
rugby.jpg (29438 byte)
Slutspillet i elitedivisionen og kampen om de danske mesterskaber i uv-rugby 2005 blev afviklet i Højme svømmehal på Fyn i weekenden d. 7-8 maj.
P.I. fra København, som sidste år tabte knebent til Flipper (også København), fik revanche i år og vandt DM med sikker margin. Nummer to blev Flipper og på tredjepladsen kom arrangørerne fra Tudserne Odense. Rødovre fik fjerdepladsen skarpt forfulgt af Jernlungerne fra Herlev.
På uv-rugby udvalget vegne skal der lyde en tak til arrangørerne og de svenske dommere, som udførte et godt stykke arbejde.
http://www.sportsdykning.dk tekst Søren Neubert / UV-Rugby udvalget

Undgå dug på masken
Rasmus strand.jpg (38286 byte)Et af de bedste råd for at undgå dug på din maske er, læs instruktionen på din antidug før du bruger den. Det er vigtigt, hvis du vil undgå dug. Masken skal være forberedt korrekt for at antiduggen skal fungere efter hensigten, nemlig klart og usløret syn. Nogle anvisninger siger, at du skal komme antidug på begge sider af glasset. Gør det på skibriller og MC-visirer. Dykkermasker behøver kun på indersiden.
Antidug er ikke kun dyrt, det er også højkoncentreret. Mange har tendens til at bruge for meget. Et par dråber er nok.
Blive glasset tåget og mælkeagtigt imens det tørrer skal du ikke blive nervøs. Inden du skal i vandet næste gang skal du blot gøre masken våd, så bliver glassene klare igen. Undgår du at berøre glassene imellem dykkene, forlænger du antiduggens virkningstid.

Dykkerklubben Narhvalen er blandt landets største dykkerklubber.
Flex Flight giver dig mulighed for at dykke lige nøjagtigt der hvor det passer dig
Unterwasserfoto.com information om fotografering - Send et postkort

Aladin Prime Tec
Prime Tec.jpg (13612 byte)Aladin Prime Tec er computeren for dykkeren, der vil have det bedste, uden at den skal koste en formue. Aladin Tec computeren gør brug af de nyeste algoritmer, som Uwatec indførte med deres Smart computere. Du får en computer, hvor du kan undgå microbobler, hvis du følger computerens anbefalede dykkeprofil. Tec computeren er en forsmag for, hvad fremtidens computere skal kunne. Tec computeren kan indstilles, så den passer til dine behov via to trykknapper. Du kan selvfølgelig også kommunikere med computeren via din PC eller palmtop. Det vil sige du kan indstille den, så dens alarmer, displaystyrke og lys passer til dit temperament og behov. Desuden har du en computer, der viser dig alt hvad du har brug for under dykket, tid, maksimum dybde, aktuel dybde, hvor når du går over i deko, plus klokken. En anden god ting ved Tec computeren er, at du kan sætte markeringspunkter for dit dyk. Det vil sige, når du dykke og lige ser en delfin, eller en spændende ting på bunden, så trykker du på knappen. Når du kommer hjem og downloader dataene til din computer, kan du se helt nøjagtigt hvor det var du markerede et punkt, da din markering bliver vist på den graf, som du får op på skærmen. Med Tec computeren er PC interface oldnordisk, da uwatec gør brug af infrarød overførelse, som i dag er integreret i de fleste bærbare computere og andre håndholdte computere.
Hvis du er på ferie, kan computeren desuden indstilles til, at vise forskellige tidszoner, og alarm så du kan bruge den som vækkeur. Når du skal skifter batterier, er det noget du selv kan klare, og det er et almindelig batteri, som du kan købe ved fotohandleren til 25,-. Hvis du skulle være uheldig at der er urenheder på o-ringen, så der kommer vand i batterihuset, skal du ikke fortvivle. Batterihuset er forseglet, så vandet ikke kan trænge ind til selve computeren. Batteriskift skal du regne med efter 2 - 3 år eller 200-300 dyk.
Prime Tec kan selvfølgelig også bruges til fridykning, snorkling når den indstilles til gauge mode.
Alt i alt en lille kompakt computer der kan alt, med et let læseligt display. Pris 3595,- Inkluderet programmer, infrarød port til downloading og dansk logbog. Læs mere på dykcen.dk
På lager i DYKKERCENTRET. Kan bestilles direkte på edyk.dk

--------------------------------------------------------------

Technisub Air Dry
air dry.jpg (8741 byte)Technisub er kommet med en ny version af deres berømte Air Dry snorkel. Air Dry snorklen er en ventilsnorkel med 2 bundventiler, så det er nemmere for dig at tømme snorklen, når du får vand i den. Ventilerne gør desuden, at du ikke skal puste så hårdt, for at tømme snorklen. Technisub har valgt at påmontere et ergonomisk gane mundstykke, så den sidder bedre i munden, samtidig med at du ikke skal bruge kræfter på at holde den på plads. Det nye ved snorklen er, at bølgebryderen i toppen er justerbar, så du kan ændre hældning på den. Dette gør, at du bedre kan tilpasse den, hvis du skal ud og svømme i bølger. Pris 235,-
På lager i DYKKERCENTRET. Kan bestilles direkte på edyk.dk

--------------------------------------------------------------

Scubapro Folding Jack-kniv
folding jack knife close.jpg (37688 byte)Scubapro har en lille folde kniv, der er beregnet som en sikkerheds kniv eller som backup kniv. Kniven har et 9 centimeter langt blad, med lås, så den ikke folder sammen ved en fejltagelse. Skaftet er lavet i aluminium med en anatomisk snit, så den ligger perfekt i hånden. Knivbladet består af både en lige del og en savtak, så da kan skære fisk op og skære tovværk over, hvis dette skulle blive nødvendigt. Kniven kommer med en cordura skede. Pris 295,-

På lager i DYKKERCENTRET. Kan bestilles direkte på edyk.dk

Din fantasi er din begrænsning
Næsten alt er muligt og med FlexFlight, er det blevet meget nemmere. Flex Flight giver dig mulighed for at dykke lige nøjagtigt, hvor det passer dig. Managing Director Christian Honoré dykker selv og har blandt andet sejlet jorden rundt og dykket mange fantastiske steder. Tag en snak med Christian om en tur til for eksempel Scapa Flow. Med Christians kendskab til både dykning og flyvning kan du være sikker på god og professionel vejledning.
Du kan kontakte Christian på 45807060. Læs mere på Flexflight.dk

--------------------------------------------------------------

Tilbud KUN for modtager af E-News - SPAR 1000,-
Atlantis Rejser
Rejs 2/6  eller 9/6 - FÅ PLADSER.
1 uge Sharm el Sheikh hotel Sharm Holiday *** inkluderet  5 dages båddykning KUN 3999,-. Normal pris 4799,-. Du sparer 800,-.
Ekstra uge + 600,-. Tillæg for enkeltværelse per uge + 350,-.
1 uge Sharm el Sheikh hotel Renaissance ****+ inkluderet 5 dages båddykning KUN 4299,-
Normal pris 5299,-. Du sparer 1000,-. Ekstra uge + 1000,-. Tillæg for enkeltværelse per uge + 840,-. Hotel Renaissance er beliggende syd for Naama Bay på Ras Umm Sidd plateauet. Hotellet har egen pragtfuld badestrand med de flotteste koraller, der kan nydes på en snorkeltur. Ønsker du at bo i luksus og nyde en buffet, der kan tilfredsstille selv de mest kræsne, skal du vælge hotel Renaissance.
Reserver din plads i dag på 7022 4840 eller Atlantis Rejser.
HUSK at oplyse du modtager E-News, ellers skal du betale mere for rejsen.

--------------------------------------------------------------

Nyt katalog fra Profil rejser - Fortsat tro på Asien
Rejsebureauet Profil Rejser har for nylig sendt et nyt stort katalog med rejser til Asien på gaden. Et katalog fyldt med rejseoplevelser i en del af verden, der ind i mellem har haft svære betingelser. Lande som Malaysia, Indonesien, Kina og Vietnam har hver især haft deres katastrofer, der i kortere eller længere tid har holdt turister væk fra de indbydende badestrande og kulturelle udflugtsmål. Alligevel er Profil Rejser optimistiske.
"Vi tror på, at hverken terror eller Moder Naturs rasen i det lange løb kan fratage folks glæde ved at rejse og opleve andre kulturer, og verden er jo en turbulent planet at leve på," siger bureauets Asien-ansvarlige Mikael Strøm Eriksen.
Udvider frem for at begrænse
Senest var det den store flodbølge i december, der som lyn fra en klar himmel slog ned over mange feriemål i det sydøstlige Asien. En katastrofe både for de direkte ramte og berørte, men også for landene som sådan i fremtiden, hvis turisterne med deres ferieopsparing holder sig væk.
"Derfor er det vigtigt, at vi vestlige turister ikke svigter nu, hvor der er behov for opbakning, både moralsk og økonomisk til de mange mennesker, der lever af turisme," lyder det fra Profil Rejser, "og frem for at skære ned på antallet af rejsemål i Asien har vi valgt at udvide."
I alt tilbyder Profil Rejser ti rejsemål i det nye Asien-katalog. Nyhederne er blandt andet Laos og Cambodia, sidstnævnte endda med mulighed for badeferie, hvilket aldrig er udbudt i Danmark før. I det hele taget spænder kataloget vidt, fra badeferie i Filippinerne over rundrejser på Borneo til shopping i Shanghai. Og så er Asiens største rejsemagnet Thailand endda slet ikke repræsenteret. Rejser til Smilets Land har hos Profil Rejser sit helt eget katalog, der som Asien-kataloget udleveres gratis hos de fleste rejsebureauer i Danmark eller ved henvendelse hos Profil Rejser København tlf. 77 33 55 00 eller Profil Rejser Odense.

Danmarks Akvarium - Information fra Søhesten
roedfisk.jpg (54107 byte)Rødfisk er en fælles betegnelse for adskillige nært beslægtede fisk, der ligner hinanden meget. De nordlige arter, som oftest ses på is hos danske fiskehandlere, lever på dybt vand fra cirka 100 til 1000 meter. Den røde farve syntes umiddelbart at ville afsløre fisken for eventuelle fjender, men netop røde farvenuancer ses på dybt vand som mørkegrå skygger. Nede i dybet er fiskene altså svære at få øje på.
De fleste rødfisk er vivipare, hvilket betyder at de ikke lægger æg men føder unger. De kan blive særdeles gamle, op til 60 år, og er mange år om at blive kønsmodne. Deres liv på de store havdybder modvirker tendensen til overfiskeri, men deres sene kønsmodenhed gør dem alligevel udsat for dette. Rødfisk er yderst velsmagende spisefisk, som er af stor økonomisk betydning.

Sea Short Lux - TILBUD på voksen og børneshortie
Sea Short Lux WOMAN.jpg (54367 byte)Sea Junior.jpg (35772 byte)Sea Short Lux er en 3 mm shorty, der er designet med et anatomisk snit, så den passer perfekt til alle. Dragten har, lige som sin store bror Sea Long Lux, glatskinds partier i alle lukning for at mindske vand gennemstrømningen. Lynlåsen sidder diagonalt (på skrå) i ryggen, så du har lettere ved at lukke samt tage den af. I toppen af lynlåsen er der en velcro sikkerhedsanordning, som gør at lynlåsen ikke kan glide op af sig selv. Hvis du ønsker at bruge dragten til snorkling dragt herhjemme, skal du bruge fra 2-5 kg bly. Perfekt til svømning og snorkling ved de danske strande og på turen syd på. Forlæng sæsonen og undgå at fryse næste gang du skal i vandet.
Tilbud kun til modtagere af Dykkercentret E-News - Har du ikke en aktiv mail adresse registreret i Dykkercentret gælder tilbuddet ikke. Begrænset antal dragter, køb din allerede i dag.
Medbring udskrift af tilbuddet samt din aktive mail adresse.
Sea Short Lux
- voksen shortie, som afbilledet KUN 495,- (Du sparer 200,-)
Sea Junior
- Børneshortie med lange ærmer, som afbilledet KUN 385,- (Du sparer 110,-)

--------------------------------------------------------------

Konkurrence - Vind regulator værdi 8795,- og Gavekort værdi 10.000,-
Siden 1987 har vi heddet DYKKERCENTRET - meget er blevet udviklet og ændret siden, men navnet består endnu. Er det på tide vi skifter til et andet navn? Mener du ja og angiver et navn vi kommer til at benytte, vil du modtage et gavekort på en værdi af kr. 10.000,- til køb af udstyr i DYKKERCENTRET.
Alle der deltager i konkurrencen, er automatisk med i lodtrækningen om en regulator af typen Scubapro Mark 25 Titan AF Int / S 600 T til en værdi af 8795,-.
Dit svar skal være modtaget af DYKKERCENTRET senest torsdag den 30. juni 2005.

Se alle E-News udsendt siden februar 2003
Mangler du udstyr kan du leje det i Dykkercentret

Læs mere om udstyret under Udstyrsbeskrivelser

Bestil dit udstyr fra Dykkercentret direkte på edyk.dk - samme gode service og garanti