Tørdragts guide

Tørdragt

En guide til hjælp med at købe det rigtige udstyr

Du skal altid vælge en dragt, der passer dig perfekt. Pasformen er forskellig på dame- og herre dragte. En neopren dragt skal sidde rimelig tæt til kroppen over det hele, uden at stramme så blodtilførslen forhindres. En trilaminat dragt skal ikke sidde tæt, det vil forhindre din bevægelsesevne. Kan du ikke passe en standarddragt perfekt, skal du vælge en målsyet dragt.

Før du tager din tørdragt i brug:

Inden du tager din nye dragt i brug, skal du sikre at den passer perfekt. Check at alle manchetter og lynlåse fungerer korrekt. Er dine manchetter for stramme, skal de tilpasses. Pas på du ikke klipper for meget af ved latexmanchetter, da de udvider sig efter et par dyk. Check for løse tråde. Eventuelle løse tråde afklippes og brændes let for at sikre mod optrevling. Lynlåsen bør smøres med lynlås smøremiddel, som for eksempel Max Wax eller lignende.

Påtagning af tørdragten:
Når du tager dragten på, skal du passe på din lynlås og manchetter. Lynlåsen må ikke knækkes eller lukkes/åbnes ved modstand. Smør din lynlås inden hvert dyk med Max Wax eller lignende lynlås smøremiddel. Dine manchetter skal pudres med talkum, inden du tager dragten på, for at gøre det nemmere at komme igennem dem. Pas på med lange skarpe negle, ure og finger- eller øreringe, de kan nemt rive hul på manchetterne.
Lynlåsen skal du få din makker til at lukke, for at sikre der ikke kommer noget i klemme. Kommer der noget i klemme i lynlåsen, vil den ikke fungere korrekt og skal udskiftes.

Brug af tørdragten:
Har du ikke dykket i tørdragt før, skal du gennemgå en tørdragtsintroduktion med en certificeret instruktør eller dykkerleder inden dit første dyk. På introduktionen vil du som minimum lære at benytte ind- og udventilerne korrekt, afmontering af feederslangen ved free flow, vending med luft i benene og korrekt afvejning. Dykker du med neopren dragt, kan du få behov for at benytte vesten til afbalancering for at undgå for meget luft i dragten. Ved dykning i trilaminat dragt skal du kun benytte dragten til afbalancering. Benyt altid vesten til positiv opdrift i overfladen.

Rengøring og opbevaring:
Skyl dragten i ferskvand efter hvert dyk. Du må aldrig benytte vaskepulver eller andre almindelige rengøringsmidler til rengøring. Skyl jævnligt dragten i speciel dragt shampoo for at undgå saltkrystaller og bakterier. Lynlåsen skal vedligeholdes med Max Wax eller lignende lynlås smøremiddel. Klip løse tråde af og brænd enderne forsigtigt med en lighter for at forhindre syningen i at løbe.
Neopren dragten skal opbevares på udstyrsbøjlen et tørt køligt sted. Trilaminat dragten skal opbevares i den medfølgende dragttaske, når den ikke benyttes. Opbevar aldrig dragten i nærheden af en varmekilde eller i direkte sollys.

Gode råd:
Lad dragten tørre med den indvendige side ud af først. Lugter dragten skal du skylle den med Mirazyme. Vask aldrig dragten i vaskemaskine. Tør aldrig dragten i tørretumbler eller centrifuge. Benyt aldrig silikone eller anden fedt til at smøre lynlåsen. Læs din dragtmanual grundigt.

Yderligere informationer om dragter:
Seac Sub Dry One tørdragt
2003 Seac Sub dragte lagerført af Dykkercentret