Handsker og støvler

Handsker og Støvler

En guide til hjælp med at købe det rigtige udstyr

Funktion
Handsker beskytter dine fingre mod kulde og skarpe genstande, når du skal gribe eller tage fat i noget. Støvler har samme funktion som handsker, foruden at de er nødvendige når du skal bruge hælremsfinner. Hvis du ikke bruger støvler eller sokker kan hælremsfinner gnave.

Materiale
For det meste er handsker og støvler fremstillet i neopren, som både isolerer og er beskytter. (Neopren – se under dragt) Handsker bør have gummiflader i håndfladen, for at give et bedre greb. Hvis du har valgt en semi-dry eller en tørhandske, vil der være glatskind i manchetten, for at mindske vandgennemstrømningen. For at mindske vandgennemstrømningen ved almindelige handsker skal der være påmonteret velcro, så du kan tilpasse dem til dit håndled.
Sålerne på støvler er lavet af gummi eller plastmateriale, for at give et bedre fodfæste. Som ved handsker gælder der det samme ved manchetterne, glatskin for at mindske vandgennemstrømning. Ved hælkappen og over tæerne bør der være lagt en gummi kappe, som mindsker sliddet samtidig med at det giver bedre fæstne.

Valg
Når du skal vælge hvilken type handske/støvle du skal bruge skal du vælge mellem våd, semi og tør, nøjagtig som ved valg af dragt.
Våd princippet består i af, at du får lidt vand i dine støvler/handsker, som din krop så opvarmer. Hvis dine handsker eller støvler sidder for løst vil vandgennemstrømningen blive for stor, hvilket gør at din krop ikke kan nå at opvarme vandet. Jo mindre vandgennemstrømning desto lettere vil du have ved at holde varmen. Vådhandsker bruges primært i varmt vand og tykkelsen ligger mellem 2 og 5 millimeter.
Semi-dry princippet går ud på at du næsten er tør, der kommer altså minimale mængder af vand i dine handsker/støvler. Generelt har de fleste semi-dry handsker/støvler 2 lags manchetter for at undgå vandgennemstrømning. Bruges primært i koldt vand, og de bør ikke være tyndere end 5 millimeter.
Tør princippet består af en fuldstændig tør handske, hvor der ikke kan komme vand i. Denne type handske forbindes til din dragt med en glat skinds/latex manchet eller lynkobling. Hvis du vælger en gummi tørhandske, skal der være mulighed for at komme en inderhandske i, da gummihandsken ikke beskytter mod kulde. Ved lynkoblinger er det vigtigt, at de er nemme at bruge og at du har mulighed for at skifte O-ringe i dem.
Tre finger eller fem finger: Forskellen på tre finger og fem finger er umiddelbart, at den ene handske har flere finger end den anden, men rent praktisk opnår du en bedre varme i en tre finger handske. Dette skyldes at tre finger sammen varmer meget bedre end en finger. Fem finger handsken giver en bedre bevægelses frihed for de enkelte fingre, men der er er ikke ret meget du ikke kan lave med en tre finger handske.

Tilpasning
Almindelige handsker og støvler kræver ikke den store til pasning. Det eneste du skal sørge for er at handsken og støvlen sidder behagelig og at der ikke er for meget luft rundt omkring finger og tæer. Men på den anden side må en handske eller støvle heller ikke klemme, da du så vil have svært ved at holde varmen.
Handsker med lynkobling skal sættes på, så du ikke drejer handsken af, når du drejer hånden.

Efter anskaffelse

Klargøring
For at lette påtagning af støvler, som ikke har lynlåse, skal du bøje manchetten ca. 5 centimeter. rundt, så du får et kortere støvleskaft. Det er altid en god ide at benytte en tynd bomuldssok eller lignende. Sokken gør det meget lettere at på- og aftage støvlen samtidig med at den giver ekstra varme og komfort. Semi-dry handsker og støvler kan benyttes som både semi og våd. Ønsker du at benytte handsker/støvler som våd, når vandet er varmt, gør du intet ved manchetterne. Er vandet koldt, bukkes den inderste manchet rundt, så siden uden nylon kommer mod hånd- eller fodled over ca. 1-2 centimeter. Hvis du har en semi-dry dragt, skal du lægge den inderste dragt manchet først efterfulgt af handske/støvlemanchet, dragtmanchet og til sidst handske/støvle manchet.

Rengøring
Skyl handsker/støvler i ferskvand efter hvert dyk. Du må aldrig benytte vaskepulver eller andre almindelige rengøringsmidler til rengøring. Skyl jævnligt handsker/støvler i speciel neopren shampoo for at undgå krystaller, bakterier og lugt gener. Lynlåse skal vedligeholdes med Zip Care eller lignende lynlås smøremidler. Klip løse tråde af og brænd de løse ender forsigtigt med en lighter for at hindre syninger i at løbe. Handsker/støvler skal opbevares på et tørt og køligt sted og må aldrig opbevares i nærheden af en varmekilde eller i direkte sollys.

Gode råd
Hvis handsker/støvler begynder at lugte, skal du skylle dem i Mirazyme, som fjerner lugten.
For at få luft ud i tørdragtshandsker under dykket kan du købe en tynd plastic slange, som du placerer langs med håndleddet, hermed undgår du squeze i handsken.