Dykkerkniv

Knive

En guide til hjælp med at købe det rigtige udstyr

Funktioner
I gamle dage skulle dykkerkniven være så stor, som mulig, man tog ikke hensyn til hvad den egentlig skulle bruges til. En dykker kniv er et sikkerheds redskab, som skal skære dig fri, hvis du bliver viklet ind i foreksempel tovværk. Dykker kniven behøver altså ikke ligne et sværd for at gøre gavn, i den anden retning må den heller ikke være så lille at du ikke kan anvende den med handsker på. Da knivbladet er lavet af metal, kan det lave en høj klar lyd når det bliver slået i mod din flasken. Denne lyd er så klar at den kan høres over længere distancer, hvilket gør at du kan tiltrække dig opmærksomhed. Lyden bruges som nødsignal, hvis du kommer i havsnød. Selve kniven er desuden en god måle pind, så du kan fortælle de andre, hvor mange knivlængder den fisk du fangede var (Hvis du skal bruge den til fisker historier bør kniven have en anselig længde).

Materialer
Selve bladet skal være lavet af rust frit stål. Rustfrit stål findes i henholdsvis i serie 300 eller 400, hvor trehundrede serien er bedst imod korrosion og firehundrede serien holder sig længere skarp. Jo tykkere et blad er desto mere vrid vertikalt/på tværs kan det tåle. Blankpoleret blade har mindre tendens til at ruste, forudsat at der ikke kommer ridser i bladet. Skæftet ligeså skeden kan være lavet af plastic, gummi og andre kulstof typer.

Valg
Som nævnt før er en stor dykker kniv ikke nødvendig. Dykkerknive findes i tre forskellige størrelser store over 15 centimeter, mellem fra 10-15 centimeter og små under 10 centimeter. Store knive ser godt ud og er lette at finde. Mellem kniven er fast dykker udstyr hos mange på grund af dens alsidighed og passende størrelse. Umiddelbart kan det se ud til at jo mindre desto bedre, men knive kan også blive så små, under 5 centimeter, at du ikke kan bruge dem hvis du har handsker på. Prøv at holde om kniven med handsker på, hvis du er i tvivl. Farve valget kan være vigtigt, hvis du dykker meget på samme sted. Hvis du for eksempel dykker meget ved sandbunde, har du lettere ved at finde en sortkniv, end en lime farvet, hvorimod du vil have lettere ved at finde den lime farvet, hvis bunden er mørk. Kniv blade findes med forskellige udformninger. Det er vigtigt at bladet er udstyret med et godt savtak skær, så du kan skære dig fri. En anden god ting, som kan forbedre din sikkerhed er, hvis der er en lineskærer i bladet. Denne skærer et reb let over. En lineskærer er et buet stykke på kniven, som har en meget skarp æg.
Hvis du har et godt savskær eller en lineskærer behøver du nødvendig vis ikke at have en skarp æg på kniven, det kan dog være en ide, hvis du skal bruge den til at sprætte fisk op. Knive som har en stum spids, kan bruges som skruetrækker. Stum spidsede knive har også den fordel, at du ikke kan komme til at stikke hul i din dragt ved et uheld, hvilket er meget belejligt ved brug af tørdragt.
Skederne har forskellige udformninger, alt efter hvor de skal sidde, og hvor behageligt de skal være at have på. En vest skede ( placeres på din bc-vest) er lavet af hård plastic, så det er nemmere for dig at placere din kniv i den. Ankelskeden er lavet, så den har en runding som passer til din ankel, for at sidde bedst muligt. Fæstnet af kniven er meget vigtigt, da den største risiko for at miste knive ligger her, sørg for at finde den variation, som passer bedst til dit temperament. Der findes knivfæste, hvor du skal påvirke en trykknap og fæstne hvor du skal vride/vrikke kniven fri.

Tilpasning
Tilpasning af en kniv ligger i fæstnet af skeden, derfor gælder det om at finde den mest ideelle placering, som for en BC-knivs vedkommende er på skuldreremmene – pas på at det ikke er et sted, hvor du nemt kan skære hul i BCD’eren. Ankelknive tilpasses hver gang du skal ud og dykke. Der findes dog visse ankel spænder, som du kan fastsætte til en given længde, som du så ikke skal reguler mere, disse klikkes sammen. Kniven skal placeres, så den er nem at komme til, den skal kunne frigøres uden problemer med bgge hænder. Den mest brugte placering af en ankelkniv er på indersiden af anklen, hvilket mindsker sandsynligheden for at den hænger fast i noget.

Efter anskaffelse

Klargøring
Inden du skal ud og dykke bør du tjekke at savskæret og ægget er skarpt, da det ellers mister sin effekt. Tjek at remmene og spænder er intakte, for at undgå at du mister din kniv.

Rengøring
Skyl kniven i ferskvand efter endt dyk og aftør den for det overskydende vand, så du forhindre kalk skjolder. Det er især vigtigt at skylle grundigt langs skæftet hvor urenheder og salt kan samles. For at få bladet til at holde længer bør du smøre det ind i syrefri olie eller silikonefedt- specielt ved samlingerne.

Gode råd
Det anbefales at du ikke sliber din kniv, da den så vil begynde at ruste. For at forlænge remmenes leve tid kan du smøre dem med silikonefedt. Husk at en kniv er livsfarligt redskab, hvis det bliver brugt på den forkerte måde, så derfor bør knive opbevares så børn ikke har mulighed for at få fingre i den. Hvis din kniv er over 12 cm må du på lovlig vis kun bære den i forbindelse med dit dykkerudstyr eller dykker relaterede opgaver. Ved at spare på økonomien og købe billigt/dårligt udstyr spare du på sikkerheden. Det er de færreste, der tænker på dykkerudstyr som livsnødvendigt. Men uden dette udstyr vil du ikke kunne overleve under vandet – Tænk sikkerhed, når du køber dit næste udstyr.

Læs mere her