BCD guide

BC og CBRD Vest
En guide til hjælp med at købe det rigtige udstyr

Valg af vest:

Scubapro T-Black BC-vestScubapro Master JacketDu bør altid vælge en vest, der passer dig perfekt. Pasformen er forskellig på dame- og herre veste. Vesten skal kunne spændes, så den sidder fast på kroppen. Sidder vesten løst, når alle remmene er trukket helt til, er vesten for stor. Mavebæltet skal kunne lukkes, uden på den tykkeste dragt, du bruger. Du skal kunne trække vejret dybt og relativt uhindret med vesten fuldt oppustet.
BC-vest eller BCD-vest (Buoyancy Compensator Device) kaldes på dansk også afbalanceringsvest. Denne vesttype er den mest udbredte blandt alle typer rekreative sportsdykkere uanset deres aktiviter og erfaringsniveau. Denne type vest skal være godkendt i henhold til DS/EN 1809.
CBRD-vest (Combined Buoyancy and Rescue Device) på dansk Kombinerede opdrifts- og redningsanordninger. Er en vesttype, der er godkendt som redningsvest samt afbalanceringsvest. For nuværende er der kun en type, der er godkendt, nemlig Scubapro Master Jacket. CBRD-vesten skal være godkendt i henhold til DS/EN 12628.
Alle veste uanset type skal være DS/CE-godkendte.

Før du tager din vest i brug:
Seac Sub vingevestInden du tager din nye vest i brug, skal du sikre, at alt fungerer korrekt. Pust vesten op med munden og check for lækager. Montér lavtryks inflatorslangen på din regulators 1. trin. Vær sikker på at det er korrekt gevind, inden du skruer slangen på 1. trinnet. Fyld der efter vesten op med lavtryksinflatoren ind til overtryksventilerne åbner. Check at alle overtryksventiler fungerer korrekt. Check at alle dumpventiler fungerer korrekt ved at trække i udluftningssnoren. Er vesten monteret med dumpventil i toppen af bølgeslangen, trækker du i lavtryksinflatoren indtil luft kommer ud af ventilen oven for bølgeslangen. Kontroller hvordan flaskebåndet skal være samlet, for at sikre flasken bliver korrekt monteret. Tilpas mavebæltet, så det lukker med hele velcro lukningen. Kan lændestøtten justeres, checkes højden på denne.

Klargøring af vesten inden dyk:
Integreret vægtsystemFør hvert dyk bør du sikre, alle funktioner på vesten er OK. Tankbåndet bør være vådt, når du monterer flasken. Spænder du flasken på med et tørt flaskebånd, strækker det sig, når det bliver vådt. Vesten monteres på flasken, så dit 1. trin ikke rammer dig i nakken under dykket. Sæt lavtryks inflatorslangen på vesten, inden du sætter tryk på 1. trinnet. Pust vesten op med lavtryksinflatoren ind til overtryks-ventilerne åbner. Check dumpventilerne for korrekt funktion. Forklar din makker, hvordan din vest fungerer og afmonteres i en nødsituation.
Er der integreret vægtsystem i vesten, skal du sikre vægten er forsvarligt sikret, så du ikke kan miste den under dykket.

Brug af vesten:
Scubapro T-SportUnder dykket benytter du vesten til at sikre neutral opdrift. På vej ned lukker du luft ind i vesten, for at kompensere for det stigende tryk og der af følgende reduktion af volumen. Benyt altid lavtryksinflatoren til at fylde luft i vesten. På vej op lukker du luft ud af vesten, for at kompensere for det faldende tryk og der med større volumen. Er der dumpventil oven for bølgeslangen trækker du i inflatoren. De fleste veste med dumpventil i inflatoren er udstyret med envejs ventil, der forhindrer vand i at løbe ind i vesten.
I overfladen skal du puste vesten helt op med lavtryksinflatoren for at få mest mulig opdrift. Vær sikker på du nemt kan trække vejret med fyldt vest.

Rengøring og opbevaring:
Skyl vesten i ferskvand og tør den af for overskydende vand for at forhindre kalkaflejringer. Du må aldrig benytte sprit eller andre rengøringsmidler til rengøring. Benyt speciel shampo til rengøring af vesten.
Vesten skal opbevares på udstyrsbøjlen, let oppustet et tørt køligt sted. Opbevar aldrig vesten i nærheden af en varmekilde eller i direkte sollys.

Gode råd:
Skyl jævnligt vesten indvendigt og vask den udvendigt med speciel shampo for at undgå salt krystaller og bakterier. Træk aldrig unødigt hårdt i bølgeslangen.

På gensyn i Dykkercentret

Vedligehold dit udstyr korrekt
Tekniske data for Dykkercentret

Se hvem Dykkercentret sponsorerer

Udstyrsbeskrivelser med alle former for udstyr