ABC-udstyr – maske, snorkel og svømmefødder

ABC-udstyr

ABC-udstyr snorkelsætABC-udstyr er fagudtryk for maske, snorkel og svømmefødder (finner).
Det optimale snorkel sæt til fritidsdykkeren finder du altid i Dykcen eller på edyk.dk.

Læs mere om Snorkling i Danmark, Snorkling for børn og Regler for undervandsjagt.

Maske til snorkling og dykning
Masken er noget af det vigtigste, når du vælger ABC-udstyr. En utæt maske vil aldrig kunne give dig gode oplevelser. Masken skal være fremstillet i allergitestet silikone. Pas på de klare plast/PVC produkter, der til forveksling kan ligne silikone, men aldrig vil give dig den samme komfort og perfekte pasform. Plast/PVC maskerne er billigere, men en meget dårlig løsning. Glasset i masken skal være af hærdet glas og ikke hårdt plast. Det hærdede glas sikrer dig mod skarpe glassplinter, hvis uheldet skulle være ude. Hård plast er billigere, men bliver hurtigt ridset og giver dårligt udsyn.Dykkermaske i sort silikone
Når du vælger maske, er det vigtigste, at den passer dig perfekt. For at prøve en maske sætter du den forsigtigt op til ansigtet og inhalerer let igennem næsen, for der efter at holde vejret. Lader masken sig suge ind til ansigtet, uden du trykker den på plads, har den klaret den første test. Nu skal du holde vejret og sikre, at masken bliver siddende. Kommer der luft ind i masken, så den slipper dit ansigt, har den ikke korrekt pasform. Masken skal blive på plads, lige så længe du holder vejret. Finder du flere masker, der passer dig, skal du vælge den maske, der føles mest behagelig og giver det største udsyn.Kig ind i Dykcen, hvor vi kan hjælpe dig med at finde den rigtige maske.
Masken skal være udviklet til snorklere og dykkere, der ønsker at se fisk og ikke deres egen mave og finner. Det vil sige udsynet op og frem skal være optimalt. Samtidig med det store udsyn bør masken have så lille volumen som muligt, hvilket gør den ideel ikke kun til snorkeldykning, men også flaskedykning. Til udvalgte masker kan du få styrkeglas op til –10,0. Normalt leveres de i halve diopter spring.
Dykkermaske i klar silikone For at undgå maskeremmen i silikone hænger fast i håret, specielt hvis det er lidt langt, kan det meget anbefales at benytte et neoprencover på nakkeremmen. Neoprencoveret dækker nakkeremmen og sikrer du nemt kan sætte din maske på plads og tage den af, uden at der hives i håret.
For at undgå dugproblemer, når du bruger masken, skal du benytte antidug. Antidug væsken sikrer, at silikonen ikke danner et tynd lagt på maskens glas, der gør at du ikke kan holde masken dugfri. Samtidig sikrer antiduggen, at du undgår den bakterieflora, der opstår, hvis du spytter i masken.
Læs Maske og snorkelguiden inden du tager din maske i brug.
I Dykcentret finder du få masker fra 145,- til 595,-. Du finder masker på edyk.dk her

Snorkel til snorkling og dykning
Snorkel med ventilUanset om du skal bruge din snorkel til snorkling eller dykning, bør den være med ventil. En ventilsnorkel forhindrer ikke, at der kommer vand i snorklen, når du dykker ned. Ventilen sikre, du nemt og let kan tømme snorklen helt for vand, så du undgår at “gurgle”, hver gang du trækker vejret. Ventilen består af en eller to små silikonemembraner, der er vedligeholdelsesfri og uopslidelige.
Det er vigtigt, når du vælger en snorkel, at den passer til din lungevolumen. Specielt til dit barn skal du sikre, der er en tilpas lille volumen, så der kan komme frisk luft til lungerne.
Ventilsnorkelen er perfekt til dykning og snorkling. Snorklen er designet for at gøre det nemmere og mere behageligt for brugeren. Snorklen er lavet med et mundstykke i blødt silikone, mundstykket kan drejes på snorklen, så det kommer til at passe perfekt.
Tømningen af snorklen er gjort nemmere med ventilen i bunden, hvor den giver mest effekt.
Snorkelrørets afslutning er skråt skåret, så der ikke kan komme vand direkte ned i røret. Snorkelrøret er justerbart, så det kan indstilles for at give den mindst mulige vandmodstand.
Ventil og mundstykke på snorkelQuick-koblinger gør af- og påmontering nem og helt utrolig sikker. Ud over nemhed og sikkerhed gør det, at snorklen bliver utrolig behagelig og komfortabel at bruge. Det geniale ligger i at quick-koblingen kan glide op og ned på snorklen. Dette gør at snorklen altid sidder perfekt og mest komfortabel i din mund. Når du skal bruge regulatoren slippes snorklen med munden, og den kan placeres, hvor den ikke generer dig. Det sikrer samtidig, at snorklen ikke stikker langt over dit hoved og kan hænge fast i alt muligt.
I Dykcen finder du ventilsnorkler til voksne fra 40,- til 295,-. En rigtig god børnesnorkel med ventil 45,-.

Finner primært til snorkeldykning
Svømmefødder til snorkling og dykning med flaskeHelfodsfinnen er en finne, som du normalt benytter med bare tæer. Helfodsfinnen er primært designet til snorkeldykning. Skal du bruge finnen til både snorkling og dykning med flaske, skal du sikre at den giver fremdrift nok. Helfodsfinnen er  på grund af dens alsidighed ideel til både snorkling og dykning med flaske i varmt vand. Med alsidighed menes, at den kan bruges til al slags vandaktivitet, såsom genoptræning af knæskader (der er specielle træningsfinner), u/v-rugby, snorkling og dykning i varmt vand, hvor støvler Svømmefod med hælrem til snorkling ikke er nødvendig. Mange finner er i dag opbygget omkring en blød kerne, som kan sende vandet bagud og give fremdrift. Kanterne på finnen kan yderligere være forstærket for at optimere skovleffekten, den bløde inderkerne giver. Selve fodlommen er normalt fremstillet af termoplast, for at sikre den bedste komfort for dig. For at give en bedre føling med finnen, bør finnebladet være videreført op under selve fodlommen. Hvis det ikke var gjort, ville du under brug føle at finnebladet bare var påmonteret en sko af termoplast. Du skal sikre et design og en opbygning af finnen, der giver den optimale fremdrift med minimal kraftforbrug. Komfort, kraftforbrug samt fremdrift er det vigtigste ved en moderne finne. Finner har i saltvand normalt næsten neutral opdrift. Det er specielt rart, hvis duSvømmefødder til børn taber den eller hvis du står i vandkanten og er ved at tage dine finner på. Ved snorkling vil du også få en bedre stilling i vandet med en neutral finne end en der synker, da du ligger mere horisontalt med en finne, der har neutral opdrift. Du undgår hermed den belastning i ryggen, du vil få med en tung finne, dette er også grunden til at du altid bør vælge en finne til snorkling.
Når du vælger finne skal du være sikker på den sidder tilpas fast på din fod uden at klemme. Klemmer den risikerer du krampe i foden samt slidsår. Når du sidder ned og strækker foden, som når du svømmer med finnen, må dine tæer ikke kunne ses uden for fodlommens åbne front. Stikker dine tæer frem er finnen for lille. Pas på finnen ikke er for stor og stiv. Med en stor eller for stiv finne er risikoen for kramper meget stor.
Helfodsfinner i Dykcen fra str. 27 til 47 og priser fra 95,- til 595,-

Finner til dykning primært med flaske
Hælremsfinne til flaskedykning (SCUBA-dykning)Når du vælger finne til dykning med flaske, er det vigtigt du vælger en finne, der giver optimal fremdrift og minimal belastning. Ser vi på fiskene, er det helt tydeligt, at det ikke er størrelsen af finnerne, der er afgørende for hvor hurtigt de svømmer. På selv de hurtigst svømmende fisk, er finnerne relativt små i forhold til fisken. Når vi kigger på finner til dykkere, er de i mange tilfælde voldsomt store i forhold til dykkeren. Det betyder stor belastning af ben og ankler, med der af følgende risiko for kramper og ømme muskler. Den finne du vælger skal passe til dit behov samtidig med at den sikrer fremdrift nok, også når du dykker i strømfyldt farvande.
Det første du skal bedømme, når du vælger finner er finnens størrelse og udformning. En stor finne med masser af “skovl”effekt vil give al for stor belastning for de fleste. Der findes i dag mange forskellige uformninger på finner, så du er sikker på at kunne finde en finne der passer til dit behov.
Svømmefødder til dykning Fodlommen skal være udformet, så du kommer langt ind i den, for at sikre den bedste støtte omkring foden. Des højere oppe på vristen finnen støtter, des bedre. Hvis du sparker til en bold, vil du få den bedste fart på bolden ved at ramme den på vristen frem for forrest på foden eller tæerne. Samme princip gælder for finner. Den store forskel er, at med finner skal du sparke den ene gang efter den anden, i måske en time eller mere og helst undgå krampe og ømme muskler.
Hælremsspænder på finnerne bør være med en eller anden form for hurtigudløsning. Vælg en løsning, der er så simpel som mulig, for at undgå problemer, når der kommer sand og andre urenheder i systemet. Des flere bevægelige dele, des større risiko for skader og problemer.
Næsten alle hælremsfinner er designet til brug sammen med neoprenstøvler. Når du vælger dine finner er det derfor altid en god ide, at prøve dem med dine støvler på.
Hælremsfinner finder du på lager i Dykcen fra de helt små til de aller største – Kig ind i Dykcen eller køb direkte på edyk.dk priser fra 245,- til 2995,-.

Bøger om snorkling
Snorkling“Snorkling for alle” af Dennis Lisbjerg er et rigtig god hæfte for alle, der vil lære hvordan man snorkler. Ud over gode anvisninger om snorkling, kan du læse om alt det, du kan se ude ved vores Danske strande.
Introduktion fra hæftet “Mange tager til stranden i Danmark om sommeren for at ligge i det flotte hvide sand og nyde solen stråler. Tager man en maske og snorkel med, venter der spændende oplevelser blot et par meter fra strandkanten. Under overfladen åbner sig et helt nyt univers, som er meget forskelligt fra livet over overfladen. Vi håbe, at vi med hæftet, kan få flere mennesker i vandet, så de beriges med oplevelser, vi ikke selv ville have været foruden.
Det er let at starte med snorkling. Det er både for unge og ældre – og det er aldrig for sent at gå i gang. Snorkling er et oplagt samlingspunkt for hele familien.”
Du kan bestille på edyk.dk for kun 98,- eller købe den i Dykcen.
Dennis Lisbjerg har desuden udgivet hæftet “Dyr og planter ved vores kyster” til 69,-.

God fornøjelse ude i det blå.

Køb dit udstyr direkte på edyk.dk
Se endnu flere beskrivelser af udstyr
Se hvordan du bedste vælger dit nye udstyr
Se de sidste nyheder på Dykcens hjemmeside