Tørdragt Seac Ironflex

Seac Sub – Ironflex Har du prøvet at dykke i en neopren tørdragt, ved du at bevægeligheden normalt ikke er lige så god som i en våddragt/semi. Du kan mærke lynlåsen, når du lægger armene overkors foran kroppen, hvilket ikke er så behageligt. Den eneste dragt type, hvor dette ikke forekommer på samme måde er i en trilaminat dragt, hvor dragten er så stor fordi den ikke er elastisk og du skal kunne have en masse tørt tøj inden under. Men på grund af den store dragt, så skal du bruge mere energi når du svømmer end for eksempel med en våddragt, og dette skyldes det overskydende materiale der sidder som nogle store deller. Med den viden prøvede jeg Seac´s nye tørdragt Ironflex, og jeg må sige at jeg blev meget overrasket. Allerede da jeg prøvede den på, kunne jeg mærke forskellen. Når jeg satte mig på hug med armene over kors foran, var det næsten som at have en våddragt på. Når jeg lagde armene over kors, så flyttede ryglynlåsen sig op på skulderen i stedet for at ligge på ryggen, hvilket gjorde at jeg ikke lagde så meget mærke til den. Selve dragten er lavet af en ikke komprimeret neopren, hvilket gør at den er ekstrem fleksibel. Og fleksibilitet er Seac tørdragtens store styrke, for samtidig med at den sidder tæt ind til kroppen, så kan du også bevæge dig i den uden at du ligner en rummand og da jeg er høj og tynd, så skulle jeg i andre dragttyper have valgt en med forlængede ben, hvilket ikke var tilfældet med Seac´s dragt.

Støvlerne er en mellemting mellem gummi støvler og almindelige neoprenstøvler, du har neoprenstøvlens isolering og gummistøvlens hårde bund. En vigtig ting ved støvlen er, at skaftet er lavet af neopren, hvilket gør at den er smallere end almindelige støvler, dette betyder at man får mindre luft til benene og hvis du vil bruge ankelbly, så kan du bruge en mindre model. Alle manchetter er lavet af neopren for at skabe den bedste isolering og pasform. Får du en lille ridse i en neopren manchet, så er det bare frem med limen og så er den klaret. Dette kan ikke lade sig gøre med en latex manchet. Det vigtigste er dog isoleringsevnen, som skyldes at neopren er lavet af gummi med en masse luft bobler i. Grunden til at det er vigtigt at beskytte dine håndled og hals er at dine pulsårer ligger forholdsvis ubeskyttet tæt på hudens overflade, det er også derfor at det er lettest at tage din puls her. Og da pulsårene er en motorvej af blod rundt i din krop, ja så siger sund logik, at hvis dit blod er koldt, så vil du helt automatisk begynde at fryse. Med en latexmanchet er du forholds ubeskyttet, da gummiet kun er cirka 0,5 mm til ca. 1 mm i forhold til neoprenen på 5 mm. Alle manchetter på Seac dragten er lavet en super fleksibel neopren, så de er lette at benytte og med lidt talkum glider de på uden problem. For lige at komme tilbage til lynlåsen, så er den beskyttet med en neopren flap, som sikrer dig en længere levetid på lynlåsen, da flappen mindsker sliddet fra BC’eren.

I en tørdragt, skal du jo som bekendt komme luft i for at afbalancere og for at holde varmen, det sker gennem en Si Tech ventil der kan drejes 360 grader. Det betyder at du kan placerer tørdragtsslangen hvor du vil have den. Udluftning sker via en Si Tech Low profile ventil, hvilket vil sige en ventil som sidder yderst tæt til kroppen på indersiden uden at der er noget som sidder og irriterer. Dette er yderst fedt når du dykker, da en almindelig ventil godt kan sidde og gnave på armen, hvis du ikke har luft ved overkroppen.

Bare det at have dragten på i overfladen var komfortabelt, men kunne den nu også leve op til det under overfladen? Mit første dyk i den var en tur til Røsnæs i April måned. Solen skinnede og det var varmt oven vande, men det er jo ikke ensbetydende med at det også er varmt under vandet. Hvilket det også viste sig ikke at være. Inde under tørdragten havde jeg valgt at tage en fleece inderdraget på og nogle tykke sokker og selvfølgelig et par underbukser. Vores første dyk var på godt 30 minutter og det andet på over 45 minutter, med en vandtemperatur på 4-5 grader. Jeg var dybt overrasket over, at jeg slet ikke frøs på noget tidspunkt, jeg svedte rent faktisk. Det eneste jeg havde problemer med var luften i dragten, men da det var første gang jeg var ude i den, så skal jeg lige øve mig lidt. Det fedeste var dog at jeg var tør og jeg havde det varmt og godt. Og det med varmen var lidt sjovt, for der var en instruktør med som havde en trilaminat dragt på med en 200 grams inderdragt og svedtransporterede undertøj. Han frøs, det kan godt være at han er mere kuldeskær end jeg, men der var en anden med som også havde en Seac Ironflex tørdragt på og han frøs heller ikke.

Efter nu at have prøvet den flere gange, ja så bliver jeg mere og mere glad for den. Det fedeste er dog at komme op efter et dyk i foråret, hvor man har en sigt på en 10 til 15 meter, med en vand temperatur under 5 grader og stadigvæk være tør og varm.

Det gode ved Ironflex tørdragten er prisen på kun 6995,- og det er med hætte, slange og taske. Når du prøver Seac Ironflex dragten, er jeg ikke i tvivl om hvad du vælger.

Læs her om valg og vedligehold af tørdragt