Sea & Sea MX-5

Det nyeste skud på stammen over let anvendelige
undervands kameraer fra SEA & SEA
Download som Acrobat PDF

 

Tekst Jacob Nielsen
Det første du lægger mærke til når du får dit MX-5 kamera er indpakningen, som lover at det er let at bruge og at du ingen erfaring behøver. Dette i sig selv stillerKamera MX-5, klar til brug store krav til kameraet, men som med alt andet, er indpakningen jo en reklameplads, der gerne lover mere end den kan holde. Tidligere har jeg brugt den større model MX-10, som jeg er godt tilfreds med. Med dette i baghovedet besluttede jeg mig for at prøve kameraet, Indbygget blitz.jpg (3452 bytes)for at se om det levede op til bare nogle af de forventninger, som jeg var blevet stillet i udsigt.MX-5’eren er et 35 mm kamera, med et 28 mm vidvinkel objektiv, som har en fast blænde på 9. At det er en vidvinkel, gør at du lettere får en større dybde skarphed, og at du kan komme tættere på end ved et normal objektiv på foreksempel 35 mm. Objektivet hjælper dig til at få skarpere billeder, hvis du bare holder dig til den angivet afstand, som er trykt meget tydeligt bag på kameraet.

Kameraet flash slår automatisk til, når der er behov for dette, hvilket medfører at kameraet har en fast lukkertid på 1/100 sekund. Under vandet bruges flashen dog konstant, så du kan få de rigtige farver på dine billeder.

Der medfølger en ekstra O-ring, silikone, taske, bærestrop og en lille guide om, hvordan man får bedre billeder. Guiden viser tydeligt de fejl du typisk vil komme ud for; så som forkert brug af sports søgeren eller partikler i vandet, som du kun kan undgå i meget klart vand, hvor der ikke er nogen der sparker partikler op fra bunden.

Ibrugtagning af kameraet er næsten så simpel, som det kan blive. Du skal isætte 2 stk. LR6 batterier (LR6 = Walkman størrelsen) i for at det fungere. LR6 kan fåsEkstra silikone og o-ringe følger med. overalt i verden, så det er ikke dem du kommer til at løbe tør for. Filmen er en traditionel 35 mm film, som du også kan få over det meste af verden. Isætningen af film foregår meget smertefrit, hvis man bare følger brugsvejledningen, og er yderst opmærksom på at billedtælleren begynder at tælle op. Hvis dette ikke sker, skal du prøve igen. Film fremføring er automatisk, så det skal du heller ikke tænke på, og når du har taget det sidste billede spoler kameraet automatisk filmen tilbage. Hvis du har taget 5 billeder og bare skal have filmen fremkaldt, så kan dette også lade sig gøre.

Tænd og sluk knappen sidder på forsiden og funger også som objektiv dæksel. Objektiv dækslet er lavet så smart, at det også fungere som en sportssøger, så du Sportssøger, fungere også som objektiv dækselikke behøver at kikke igennem den traditionelle søger. Hvis du vælger at bruge sportssøgeren, kræver det lidt tilvending for at få det til at virke, læs brugsvejledningen grundigt og øv dig. MX-5’eren er et kamera der ikke kræver så meget teknisk snilde for at få det til at virke.

Min første erfaring med kameraet var på en dykkertur til Strandmølle kroen, hvor vi skulle foretage et stille og roligt dyk, hvilket jeg mente var en oplagt chance til at få kameraet afprøvet.

For at få lidt stemning, startede jeg med at tage nogle billeder i overfladen, også for at se hvordan det klarede sig oven vande, og jeg må sige at jeg er meget overrasket. Det er meget få kameraer jeg har set med fast fokusering, som kunne levere den samme skarphed. Under vandet var det en drøm at bruge, hvis jeg “tabte” det, begyndte det at flyde op til overfladen, hvilket jeg dog undgik da jeg havde sat det godt fast til min BC’er, grundet tidligere erfaring med tabt fotoudstyr. Da jeg har lidt lange arme, var det bare at strække en arm ud for at måle cirka afstanden til det jeg ønskede at fotografer og så ligge nogle centimeter til, for derefter at trykke på knappen og få et skud i kassen. Det skal dog hertil siges, at dette tricks ikke altid kan bruges hvis motivet er levende.

Taget i betragtning af, at det ikke er et dyrt spejlrefleks kamera, så er jeg meget overrasket over den kvalitet af billeder dette lille kamera skaber. Det eneste man skal være opmærksom på er afstanden, som er angivet tydeligt på bagsiden af kameraet. For at vende tilbage til emballage, så lever kameraet op til alt hvad det står på æsken, taget i betragtning at du husker at læse instruktionsvejledningen og den medfølgende guide. Alt i alt et kamera, der kun kræver en halv times læsning for derefter at give dykkerturen et ekstra pift i adskillige år.

MX-5 fåes i mange farver

Tekniske specifikationer:

Type: 35mm fix-fokus amfibisk kamera
Objektiv: Indbygget 28mm ( 3 elementer i 3 grupper) glas objektiv
Lukker: Elektronisk lukker
Lukker hastighed: Fast 1/100 sekund
Film isætning: Automatisk
Film fremføring: Automatisk
Film tilbage føring: Automatisk
Tilbage spolings knap: Manuel betjent
Indbygget blitz: Automatisk
Ledtal: 3-4 meter ved en 100 ISO film på land, 1 meter ved en 100 ISO under
vand. Recycle tid for blitz 8 sekunder med et sæt friske batterier
Batterier: 2 stk. AA-alkaline batterier
Max dybde: 36 meter eller 120 fod
Størrelse: 150x90x65 mm (WxHxD)
Vægt: 520 gram