Scubapro Fusion tørdragt
Nu skulle den afprøves. Scubapro Fusion dragten var blevet rost til skyerne på diverse udstillinger. Da chancen kom for test og demonstration af udstyr, var det derfor Fusion dragten, der blev valgt. Det første der skal gøres, når man skal ud og dykke med en ny tørdragt, er at manchetterne skal tilpasses. Efter den første grove tilpasning blev halsmanchetten sat i stræk godt et døgn med en bold placeret i halsåbningen. Alle latex manchetter udvides efter et stykke tid. Den proces kan fremskyndes ved at strække manchetten, så man undgår at blive helt blå i hovedet de første dyk med en ny manchet. Når det er sagt er det også vigtigt at påpege, at der ikke må klippes for meget af manchetten, inden der dykkes første gang med dragten. Den lille regel kommer jeg tilbage til.
For ikke at skulle slå hul i isen gik turen med Atlantis Rejser til Sharm el Sheik og Rødehavet, hvor vandet var 24 grader. Nu vil mange nok spørge, hvorfor overhovedet dykke med tørdragt i så varmt vand? Med tanke på, at 26 grader varmt vand køler lige så meget som 6-7 grader kold luft, er svaret vel oplagt, jeg hader at fryse. Faktisk er Fusion dragten perfekt til at dykke med næsten uanset vandtemperatur, da dragten i sig selv isolerer meget lidt. Er vandet meget varmt, kan du nøjes med tyndt svedtransporterende undertøj og er vandet rigtig koldt, tager du en varm underdragt på. Den måde dragten er opbygget på med 2 lag (DryCore) sikrer, at den sidder stramt til kroppen uanset, hvad du har på. Ikke mindst sikrer DryCore også, at der er plads til selv den tykkeste underdragt, uden at dragten føles for stor, når du bare dykker i det tyndeste svedtransporterende undertøj.
Første gang jeg tog dragten på, måtte jeg genkalde instruktionerne modtaget fra Whites repræsentanten i Orlando. Træk den inderste dragt op, helt op på benene, der efter skal du trække den yderste fleksible del op, helt op på brystet. Selerne tages på og ærmerne tages på. Her hjælper det, at trække ned i dragten, så man kan lokalisere ærmehullerne i den inderste del af dragten. Når ærmerne er på, mangler du bare at tage fat i halsstykket, trække det ned over hovedet og så ellers lukke lynlåsen. Lukningen af lynlåsen klarer du selv ved lige at trække ned i materialet foran, finde stroppen til den vandtætte lynlås og vupti, så er der lukket. For at beskytte den vandtætte lynlås skal du, som det sidste, lukke den yderste lynlås. Efter at have taget dragten af og på et par gange viste det sig faktisk, at yderste lynlås, til beskyttelse af den vandtætte lynlås, faktisk var den del der var sværest at håndtere. Jeg har tidligere dykket med frontlås, som jeg selv kunne lukke, men aldrig med en lynlås, der er så nem at lukke uden risiko for at underdragt eller andet kommer i klemme. Du kan selv se lukningen hele vejen og på den måde forhindre, at der kommer noget i klemme og ødelægger lynlåsen.
Det at tage Fusion dragten på, er en helt anderledes oplevelse end nogen anden tørdragt, jeg har dykket med. Dragten består af to lag. Det inderste lag er det der holder dragten tør. Det består af et tyndt meget fleksibelt 200 denier bi-laminat materiale, der kan udskiftes, hvis det bliver slidt op eller ødelagt. Yderst er der det geniale ved dragten, nemlig et blødt ekstremt fleksibelt 1 mm. Super-Stretch neopren, der holder dragten på plads helt tæt til kroppen. Sammen giver det en tørdragt, der er mere fleksibel og komfortabel at være i end den bedste 7 mm. våd- eller semi-dry dragt. Samtidig ar du en dragt på, der sidder meget kropsnært, så der ikke er folder og overskydende materiale, der giver vandmodstand. Faktisk var det for første gang en fornøjelse at kigge i et spejl iført en tørdragt. Eneste ulempe var synligheden af de ekstra kilo, som nu ikke længere kunne skjules af dragten.
Første dyk var en helt anderledes og fantastisk oplevelse, lige bortset fra at jeg blev våd og lettere kølig. Tilpasningen af halsmanchetten var for at sige det mildt, langt fra perfekt. Jeg havde simpelthen klippet for meget af manchetten. Når jeg kiggede for meget op eller ned åbnede manchetten sig og der løb luft ud af dragten, hvilket var OK. Problemet var bare, at der løb tilsvarende mængde vand ind i dragten
Et rigtig godt råd er, klip aldrig for meget af din halsmanchet
heldigvis var lidt vand meget langt fra at kunne ødelægge humøret og glæden ved dragten. Aldrig har jeg dykket i en tørdragt, der i den grad var komfortabel og uden vandmodstand. Glæden blev absolut ikke mindre af, at de andre dykkere med slet skjult misundelse sagde, at de ikke tidligere havde set så flot og strømlinet tørdragt. Guiderne og instruktørerne skulle lige kigge lidt nærmere på den dragt. Heldigvis måtte jeg så hælde vand ud af dragten ellers havde det ikke været til at holde de misundelige blikke ud.
Nu var gode råd dyre, da næste dyk skulle starte om en time. Det våde termotøj blev hængt til tørre med det samme og så kom turen til den våde dragt. Stor var glæden, da det viste sig, at dragten utrolig nemt lod sig vende på vrangen. Med indersiden ud får du en ide om, hvorfor det kan lade sig gøre, at dragten passer uanset, hvad du har på. Indredragten er meget større end du forestiller dig. Heldigvis er indredragten også i et helt glat og ikke sugende materiale, så med et håndklæde tog det under 5 minutter før dragten igen var fuldkommen tør indvendigt og klar til endnu et dyk.
Efter en time var også termotøjet tørt i den varme vind og jeg var klar til dyk nummer to. Denne gang kunne jeg nemmere koncentrere mig om fornemmelse af at dykke i Fusion dragten. Det er første gang jeg dykkede med støvler af typen Rock Boots og her måtte jeg så lige sluge en kamel, godt vi var i Ægypten, hvor der er nok kameler. Støvlerne tages på, uden på den tynde vandtætte sok, der er på Fusion dragten. Støvlerne var rigtig behagelige at have på, de stod godt fast på dækket og var lette at tage på. Under dykket var de til min store overraskelse utrolig bekvemme. Som noget helt nyt oplevede jeg nu, at støvlen ikke blev blæst op, når jeg stod på hovedet. En rigtig god oplevelse, som jeg absolut kun kan anbefale. Husk lige, at checke om dine gamle finner er store nok, når du skifter til Rock Boots.
Det blev til et par aha oplevelser mere, blandt andet lommerne. I første omgang bemærker man ikke lommerne fordi de sidder helt tæt til benet. Du skal ikke lade dig snyde, for der kan faktisk være rigtig meget i lommerne, en på hvert ben. Det elastiske ydermateriale gør, at lommen udvider sig efter, hvor meget du kommer i den. Der ud over er der en ekstra lynlås, som giver lommen ekstra volumen, hvis du skulle få behov for det. Dræn i bunden af lommen sikrer, at du ikke kommer op med en masse vand i den. Knæbeskytterne var til forskel for alle andre knæbeskyttere af et dejligt smidigt materiale, der ikke gav bevægelseshæmning på nogen måde i knæet. Den løse hætte viste sig at være næsten tør, når den blev rigtigt placeret under warmnecken, der er et neopren stykke rundt om latex halsmanchetten.
Det blev til i alt 11 dyk med dragten og det første indtryk af en helt ekstraordinær og fantastisk tørdragt, blev kun forstærket undervejs. Fusion dragten er en dragt helt for sig selv. Ingen anden tørdragt kan sammenlignes med denne epokegørende nyhed. Når du dykker i Fusion dragten, vil du opleve, at dragten giver fantastisk lille vandmodstand i forhold til alle andre tørdragte. Du kan sammenligne vandmodstanden med en perfekt passende våddragt. Fleksibiliteten i dragten er på højde med en 5 mm. neoprendragt i den nyeste og mest fleksible neopren. Det yderste lag giver rigtig god slidstyrke og skulle det blive for slidt og kedeligt at se på, kan det uden problem udskiftes. Sidst men ikke mindst så vejer Fusion dragten vejer kun cirka 2,6 kilo, 400 gram mere end en 5 mm. heldragt, så den er perfekt til flyrejsen, næste gang du skal på ferie.
At pasformen er perfekt uanset kropsform siger næsten sig selv. Med 4 størrelser er alle uanset køn, størrelse, facon og hårpragt sikret en dragt, der sidder som skræddersyet. Kig ind i Dykcen og prøv dragten, så du også kan blive overbevist.
Teknisk info:
Fusion er en eksklusiv ny hybrid dragt fra Scubapro.
Fusion er en hybrid af en tri-laminat dragt, der giver den bedste beskyttelse mod vandindtrængning, og en neoprendragt, der giver maksimal komfort. Denne unikke kombination giver uforlignelig komfortabel dykning i tørdragt.
Scubapro har inkorporeret DryCore teknologi, et patenteret, dobbelt-lags system ved hjælp af:
– En intern tør kerne af kraftigt 200D bi-laminat og latex manchetter
– Et tyndt ydre lag af blødt 1 mm standard, Super-Stretch neopren, fastgjort ved håndled, ankler og lynlåsen, for den største holdbarhed og fleksibilitet.
Dragten er strømlinet for at give bedst mulig hydrodynamisk virkning og mindske friktion og modstand i vandet. Dette betyder at du bruger mindre energi.
Du får bedre kontrol af din opdrift: Neoprenskallen komprimerer luft og holder dig bedre stabiliseret, uanset din position i vandet.
Fusion er en letvægtsdragt, som kræver 10% mindre luft, hvilket betyder mindre bly er nødvendigt på dit vægtbælte.
Dobbelt-lags konstruktion er mere holdbar og mere varm en en trilaminat dragt. Temperaturen er konstant i hele dragten og kræver mindre energi til at holde kroppen varm.
Det ydre lag af neopren er udskifteligt, hvilket giver længere levetid af dragten.
Si-Tech afbalanceret ind-ventil og justerbar ud-ventil giver bedre kontrol med opdrift og øger komforten.
Fusion kan bruges i alle temperaturer: fra ekstremt koldt vand, til flere dyk i tempererede og varmere farvande. Du bestemmer selv det inderste lag, ved at vælge underdragt, der matcher dine behov.
Dobbelt manchet ved håndleddet, holder dig tør og varm.
Praktisk og beskyttende dobbelt frontlynlås. Kraftig tørdragtslynlås i messing inderst, og yderst en robust lynlås, som garanterer ekstra beskyttelse af din vandtætte lynlås.
Knæbeskyttere: slidstærke og super fleksible, som giver en utrolig bevægelsesfrihed og komfort.
Indvendige seler for komfortabel pasform.
Anatomisk formet hætte med forlænget hals og Fairskin interiør holder dig tør, hvor du mest har brug for det.
Du kan bestille din Fusion tørdragt direkte på Edyk.dk.
Se det sidste nye på dykcen.dk
Køb dit udstyr direkte på edyk.dk
Mangler du en manual, kan du finde den her
Med rigtig vedligehold sparer du mange penge