Sea&Sea MX-10

MX-10 er storebror til MX-5’eren i kraft af
dens tilbehørs program og indstillingsmuligheder

Download i PDF 110KB

Efterlad kun bobler og tag kun minder (og billeder) med opTekst Jacob Nielsen.
MX-10 kameraet er udvidet i forhold til MX-5’eren, med en justerbar blænde, så du selv kan bestemme din dybdeskarphed og blitz rækkevidde.  Hvad skal man så bruge dette til ? Dybdeskrapheden er et fotografisk trick som for eksempel kan bruges til at fremhæve en enkelt ting i et billedets helhed. Hvis man for eksempel vil fotografere en fisk og man kun vil have fisken skarp, og baggrunden uskarp, skal man vælge en lille blænde (tal) såsom f/4.5-f/8. Hvis du derimod Vil have hele billedet skarpt skal du vælge en stor blænde (tal) såsom f/11-f/22. Når du anvender blænden til at ændre dybdeskarpheden, skal du dog også være opmærksom på at blitzens rækkevidde er afhængig af blænden, jo større tal for eksempel f/22 jo kortere række din blitz og modsat jo minder blænde for eksempel f/4.5 desto længere rækkevidde. Dette betyder at hvis du vil have baggrunden lysere skal du vælge en blænde f/4.5 og omvendt mørkere baggrund en blænde f/22.
Sea&Sea MX-10 med YS-40A Til MX-10 findes der en hel masse tilbehør som gør at du kan variere din billeder. Her hjemme i de danske fravande er der som bekendt ikke en så god sigt, hvilket gør at den indbygget blitz ikke rækker så lang så her er det oplagt at investere i blitzen YS-40, som er en ekstern blitz. YS-40’eren kan sættes direkte på MX-10’eren eller du kan holde den løst i hånden (den flyder ikke så du skal holde godt fast i den). Muligheden for at bruge blitzen væk fra kameraet gør at du kan lægge lyset lidt fra siden, hvilket giver billedet en anden dybden end hvis blitzen fyres af i en 90o graders vinkel. Desuden kan du undgå de irriterende refleksion i vandet somEksempel på et billede du kun kan tage med macro forekommer når blitzen bliver reflekteret i vandets partikler. Dette ses, alt efter blændens opbygning, som firkantede eller runde hvide prikker overalt i billedet.
MX-10 er opbygget over en 32mm optik, med en nærgrænse på 1,2 meter under vand, hvilket er ideelt til fotografering af personer og store fisk.  Her hjemme i Danmark er fladfisk og krabber nogle af de store foto emner og hvis du tager et billede af dem med en 32 mm, så vil de se meget små ud på det færdige resultat, hvis de skal være skarpe. Her eClose up linsen giver mulighed for at komme meget tættere pår det at 20 mm’eren kommer ind i billedet. 20 mm’eren er en vidvinkel hvilket gør at du får en større billedevinkel, ca. 230 grader mere end 32 mm’eren. En større billede vinkel vil også automatisk gøre for eksempel fladfisken mindre, hvis billedet tages på samme afstand, som man ville tage det med 32 mm’eren. 20 mm’erens force er at den har en nærgrænse på 40 centMed 20 mm-eren kan du tage fantastiske billeder i klart vandimer hvilket gør at du kan gå meget tættere på motivet, og hermed bliver dit motiv større på det endelige billede. ( se vedlagt tegning) Ved en vidvinkel som 20 mm’eren er får du en større dybdeskarphed. Jo skarpere et billede er jo mere lyst har jeg personligt til at tage billedet frem og vise det til andre, hvis billedet først er pløre uskarpt, og man skal til at forklare, hvad billedet forestiller går det sjove af dokumenteringen. Hvis man er til abstrakt kunst er uskarpe undervands billeder det helt ideelle sted at samle inspiration.
Hvis du vil gå endnu tættere på, kan du vælge mellem et Close-up objektiv og et macro objektiv. Med Close-up objektivet kan du gå helt ned til 32 centimeter fra motivet og stadig væk få en dybde skarphed ud til 1,09 meter.Alt kan samles i kraftig beskyttende vandtæt boks til sikker transport
Macro objektiver er lavet på en anden måde end de 2 tidligere omtalte objektiver. På grund af størrelses forholdet i macro-fotografering, har man påmonteret en ramme på macro objektivet, som gør at det er lettere at placer sit motiv indenfor det blive billedefelt. Macro objektivet har en forstørrelses grad på 1:4,55, hvilket vil sige at en fisk eller søanemone bliver forstørret 4,55 gange.Lens caddyen er et must når du bruger ekstra udstyr
MX-10 kameraet henvender sig til en bruger som ønsker et kamera, med en masse muligheder uden at det bliver for besværligt. Ved MX-10’eren har du mulighed for at ændre på dybdeskarpheden og du kan lege med lyset ved at slå blitzen til eller fra. MX10’eren er er til brugeren som gerne vil gøre lidt mere ud af sine billeder uden at gå over i det helt vilde med en masse arme med påmonteret blitz udstyr. Det rare ved MX-10’eren er at den ikke fylder så meget, hvilket gør at der ikke er nogen undskyldninger for ikke at tage den med ud på ferier og almindelige dykkerture.

Tekniske specifikationer:
Type: 35 mm amfibisk kamera
Objektiv: 32 mm f/4.5 ( 4 elementer i 4 grupper)
Objektiv vinkel: 680 grader over vand 51 0 under vand
Blænder område: f/4.5-f/22
Fokus distance: 2,5 m (8,25ft)~∞(land)
1,2m (4ft)~∞(under vandet)
Film hastighed: ISO100 eller ISO400
Lukker: Fast 1/100
Film isætning: Automatisk
Film fremføring: Automatisk
Film tilbageføring: Manuel betjent
Belysnings kontrol: Manuel
Belysnings måler: Indbygget med led lys.
Led lys: Advarsel ved for lidt lys, og klar lys ved opladt blitz
Søger: 80 % af billedet, forstørrelses grad på 0.45
Indbygget blitz: Manuelt
Ledtal: 3-4 meter ved en ISO100 film på land
Batterier: 2 stk. AA-alkaline batterier
Max dybde: 45 meter eller 150 fod
Størrelse: 159x94x71 (BxHxD)
Vægt: 595 gram
Kamera kasse: ABS polycarbonat plast
Inklusiv: Håndledsrem og O-rings sæt