SEA & SEA Motor Marine II-EX
Download artiklen i PDF 1520KB

Sea&Sea kameraet, der også bruges af professionelle fotografer

Tekst Jacob Nielsen
I rækken  af Kamera test er jeg nået til top modellen fra SEA & SEA, Motor Marine II-EX. MMII er det mest avancerede målsøger kamera som SEA & SEA laver. Hvad skal man så med et kamera der er mere avanceret end MX-10’eren ? Grunden til dette er at man i MMII får den fuldendte kontrol over det blivende billede. Ved MX-10’eren kan man kun ændre dybde skarpheden på blænde knappen, og ved at skifte objektiver. På MMII har du mulighed for at ændre fokuserings afstanden sammen med blænde og skifte objektiver, hvilket gør at du kan ligge dybde skarpheden, lige hvor du vil have den. Dette forstås bedst ved et eksempel: du skal for eksempel tage et billede af en fisk som er ca. 2 meter væk fra dig. Med MX-10 som har fix fokus vil billede blive skarpt fra ca. 0,5 meter og ud til uendeligt, hvilket gør at irriterende objekter i forgrunde også bliver skarpe (Uanset blændevalg). Med MMII derimod kan du sætte fokuserings afstanden til 2 meter og  vælge en blænde 5,6, hvilket gør at du har en skarpheds dybde der ligger fra en ca. 1,75 meter til en 2,25 meter. Hermed får du kun det centrale/væsentlige skarpt, hvilket også er hensigten. Med MMII har du altså mulighed for at fremhæve motiver, der ligge på forskellige afstande af kameraet.
En anden ting som MMII har som MX-10 ikke har, er lukketids indstillinger. Lukkertids indstillingerne bruges til at gøre baggrunden lysere eller mørkere alt efter hvor meget lys kameraet skal opfange. Med det menes, at når man for eksempel bruger 1/125 sekund så når kameraet ikke at opfange så meget baggrundsbelysning som hvis der blev valgt 1/15 sekund. Et eksempel kunne være at man har en koral/sten i forgrunden og så svømmer der en dykker i baggrunden, for at man skal kunne se dykkeren skal man vælge 1/15 sekund. Hvis du derimod kun vil have korallen/ stenen oplyst skal du vælge 1/125 sekund. Der er dog også ulemper ved dette system, da man skal være klar over at ved 1/15 sekund skal man ligge væsentligt mere stille end ved 1/125 sekund for at undgå fart striber.
På MMII, kan der påmonteres ekstra blitz. Med disse blitz’ kan du næsten helt undgå  at få de hvide prikker på dine billeder. Grunden til dette er at du kan
lægge lyset så det ikke rammer partiklerne ved at kippe den/de eksterne blitz. Du har mulighed for at sætte to eksterne blitz på MMII, og SEA & SEA har eksterne blitz med led tal på helt op til 30, hvilket er nok til de fleste. Blitz systemet i MMII er et TTL system, hvilket vil sige at lysmålingen bliver foretaget igennem kameraets objektiv. Denne form for lysmåling er den letteste at bruge under vandet, da du med det samme i søgeren kan se om dit skud bliver undereksponeret.
 Af tilbehør til MMII findes ikke mindre end 4 forsats objektiver og to eksterne søger. Der findes 2 vidvinkler på henholdsvis 16mm og 20 mm, der dækker alles behov. 16mm har en billedevinkel på 91º og med dette objektiv opnår du en nærgrænse på 27 centimeter. 20 mm derimod har en billedevinkel på 80º, med en nærgrænse på 39 centimeter.
Til disse objektiver er der 2 optiske søgere som kan gøre livet lidt lette når man bruger kameraet. Til MMII findes der desuden 2 makro objektiver der henholdsvis hedder T2 og T3. T2 har en minimum fokus distance på 15 centimeter, med et billede udsnit på 7x5 centimeter. T3 har en lidt længer fokus distance, nemlig på 23 centimeter, hvilket går at billede udsnittet bliver på 8,5x12,5 centimeter.
 Foruden disse objektiver er der en masse ekstra arme til at på sætte eksterne flash, U/W-filter til at tage blåstik, flash kabler og objektiv holder.
Ud fra tilbehørs programmet vil den vågne læser se at der mangler et nær objektiv. Dette har SEA & SEA klaret ved at indbygge et nærobjektiv i kameraet. Det er en af mine favorit ting ved kameraet, da mange af mine undervands billeder netop ligger inde for dette område. Og specielt her i Danmark, hvor jeg tager mange billeder af krabber, søstjerne, fladfisk og andre motiver i  samme størrelse orden, da partiklerne ikke tillader de helt store vidvinkels oplevelser. Denne funktion fås ved at indstille afstandsindstillingen på CU. Det kameraet gør er at slå en forsats linse bagved objektivet inde i kameraet. Jahooo mindre udstyr at slæbe med.
MMII er kameraet der henvender sig til den mere seriøse undervands fotograf, som ikke vil hen og invester i Spejlrefleksudstyret til mange tusinde kroner. Den nærmeste konkurrent til MMII er Nikons Nikonos V, forskellen på de to er at MMII har et indbygget objektiv, hvor du påsætter forsats objektiver. Nikonosen skal du påsætte objektiver efter dit behov, hvilket gør at der endnu en O-ring som skal vedligeholdes. Endnu en fordel ved MMII er at den ikke er lige så dyr som sin fætter Nikonosen, hvilket gør at man har mulighed for at købe mere tilbehør, som vil give en mere glæde ved fotograferingen Erhverver man sig for eksempel et makro objektiv og en vidvinkel, vil man kunne klare næsten alle fotografiske situationer under vandet.

Visuelle informationerer:
Advarsel ved for lidt lys
TTL bekræftelse ved brug af intern og ekstern blitz.
Klar signal når blitz er ok.

Tekniske specifikationer:
 Type: 35mm amfibisk kamera
Objektiv: Indbygget 35mm ( 4 elementer i 3 grupper) glas objektiv
Lukker: Elektronisk lukker
Lukker hastighed: Justerbar, med lukkertider på 1/15,1/30,1/60 og 1/125
Film hastighed: Automatisk sat til enten 50,100 eller 400 ISO med DX kodede film
Film isætning: Automatisk
Film fremføring: Automatisk
Film tilbage føring: Automatisk
Tilbage spolings knap: Manuel betjent
Indbygget blitz: TTL med mulighed for frakobling ved brug af ekstern blitz
Ledtal: 10 meter ved en 100 ISO film på land, 2,5 meter ved en 100 ISO under vand
Søger: Indbygget med en søger ramme på 85% og en forstørrelse på 0,5
Batterier: 2 stk. AA-alkaline batterier
Max dybde: 45 meter eller 150 fod
Størrelse: 160x112x70 mm (BxHxD)
Vægt: 640 gram