Pro force finnerne
Tekst Jacob Nielsen

Force finner er generelt nogle skægge finner at se på, men når du først har prøvet dem nogle gange bliver du helt afhængige af dem. Med nogle gange mener jeg 3-4 gange, for før lærer du ikke at bruge dem korrekt. Pro force finner er meget anderledes at svømme med i forhold til en almindelig finne. Det skyldes konstruktionen af finnerne. Almindelige finner er lavet som et stift bræt, eller med nogle fleksible partier i midten, som gør at du kaster vandet tilbage, som en jetstråle. På den måde får du samme belastning på dit ben, når du bevæget bennet op eller nedad. Det er her, Force finnerne adskiller sig ud fra resten af flokken. Pro force finnerne er lavet som et buet V, hvilket gør at når du presser benet nedad, bøjer finner ud så du får optimal fremdrift. Når du så foretager den modsatte bevægelse folder bladet sammen, så du har mindre modstand. Det er kanon rart, da det er de færreste mennesker, der har samme kraft til at sparke med og trække benet tilbage med. Prøv for eksempel at sparke til en fodbold almindeligt og se hvor langt du kan sparke. Efterfølgende skal du prøve at sparke til bolden med din hæl. Dette forsøg viser tydeligt, at du har flere kræfter, når du sparker fremad, og det er lige præcis det princip force finnen er designet efter.
Den effekt mærker du allerede første gang du bruger et par Pro force finner. Du har følelsen af at du slet ikke bruger dine ben. Men prøv lige at vende dig omkring og se på din makker, hvis han bruger almindelige finner. Han ligger med garanti og bruger flere kræfter for at følge med i dit tempo. Den første gang, hvor jeg lagde mærke til hvor effektive Pro force finnen er, var på en tur til Lillebælt. Vi havde en del strøm på bunden, så der skulle sparkes til for bare at komme ind mod stranden, for ikke at blive skudt ud midt i Lillebælt. Og jeg må godt nok sige at jeg kom frem.
En anden fordel ved Force finnerne er, at de ikke har en almindelig fodlomme, som alle andre finner. Force finnerne sidder kun fast over vristen og på hælen. Grunden til det er, at du undgår belaste dine skinneben mere en højst nødvendigt. Dette kan bedst beskrives ved at du sætte din sko snude i gulvet, for derefter at trække bennet fremad. Her mærker du med det samme, at du belaster musklerne på dit skinneben, hvilket du helt undgår når du ligger belastningen længer oppe på vristen.
For at foden ikke skal smutte ud af finnen skal den selvfølgelig stoppes bagtil. Det kan gøres på to måder med alle Force finnerne. Force har konstrueret et par almindelig gjorde, som du bare trækker i, og så sidder finnerne fast. Den anden og perfekte løsning er en kraftig elastik, som du kan trække op på hælen.
Pro force finnerne er jo ikke lige finner i den billigste klasse, så hvad skal du gøre, hvis du både bruge våddragt og tørdragt? Force har løst problemet ved at lave et indlæg, som du kan montere på dine force finner, så du kan bruge dem med begge typer støvler.
Første gang du ser et par force finner, i forhold til at par almindelige finner, finder du ud af, at de er væsentlig kortere. Hvilket er rigtigt behagelig til blandt andet fotografering, da du har let ved at ligge stille og placere dig rigtigt i forhold til motivet. Ved vrag dykning får du et par finner, som er yderst korte så du har let ved at komme rundt uden at sparke for meget op i bunden. Desuden fylder de heller ikke ret meget, når du skal pakke dem i rejsetaske. Og hvis du har lyst kan du rent faktisk løbe med dem på. Prøv lige uden alt udstyret på og måske også hvor der ikke er andre der kan se dig, når du falder de første par gange. ;Med lidt øvelse er det faktisk nemt og så undgår du at skulle stå i vandkanten med bølger, der vil vælte dig mens du tager finnerne på.
PS – Det er svært at tage billeder af sig selv, så derfor ingen billeder af mig. Til gengæld håber jeg du syntes om billederne fra min sidste tur til Marsa Alam med Atlantis rejser i september 2004.