Modtager du ikke allerede E-News kan du tilmelde dig her

Juni 2005
Sommeren har i år bragt andet end sol og varmt vand. Ledelsen af HBO (Trykkammeret på Rigshospitalet) har startet en informationsrække, hvor blandt andet dykkerorganisationerne er inviteret. Det er håbet at alle, med interesse for trykkammerbehandling, på disse møder kan dele erfaring, for at få mere og bedre viden og være med til at øge sikkerheden.
Der er ingen tvivl om, at den bedste måde at undgå ulykker på er en grundig viden om, hvad det er man foretager sig. Det er derfor meget vigtigt at alle, der vil lære at dykke, får en så god og grundig informa-
tion og indlæring, som muligt. I praksis betyder det, at indlæringen bør foregå på ens eget sprog, for at sikre den bedste forståelse af materialet. Det er også meget vigtigt, at de ansvarlige for dykningen, har så god en baggrund som mulig. Det er et stort ansvar, at skulle give andre gode og sikre oplevelser. HBO møderne skal blandt andet være med til at sikre muligheden for at kunne varetage det ansvar bedst muligt.
På det første møde den 16. juni blev det blandt andet oplyst, at der i år kun har været 5 trykkammer-
behandlinger af rekreative dykkere. Holder det lave antal behandlinger, vil vi i år kunne sætte en flot rekord med det laveste antal behandlinger i rigtig mange år.

Denne gang kan du i DYKKERCENTRETs E-News blandt andet læse om:
Bios -
 Har du prøvet at rive en blåmusling op fra bunden?
Diverse
- Nye klumpfisk til Nordsømuseet. Dyk uden flasker på ryggen. Store bøder.
Dykke aktiviteter
- Dyk og spis Danmarks giftigste fisk. Bestil din tur på edyk.dk.
Gode Ideer og Tips
- Undgå udmattelse grundet iltmangel.
Nye links - Luksus om bord på yacht i Thailand. Flot nordisk marin fauna.
Nyt udstyr
- Dykkercomputeren ikke kun til mænd. Verdens bedste finner. Verdens bedste regulator.
Rejseinformationer
- Hajangreb i Florida. En yacht der ville være Onassis værdig
.
Sponsor nyheder
- Historien om en slank fisk, der kommer til Danmark for at sikre fremtiden.
Tilbud
- Vi har opkøbt restlager af veste. Det er nu du skal købe stranddragten. Ny konkurrence.

Læs E-News på dykcen.dk, hvor alle informationer om de enkelte emner kan findes.
Ovennævnte er et udvalg af de nyheder, du finder under hvert emne.

Livet i havet - Juli
Blåmuslinger - tryk og se i stor format
Har du prøvet at rive en blåmusling op fra bunden? – Den sidder ufatteligt godt fast med sine tynde, men stærke byssus-tråde, der kan gøre enhver ingeniør misundelig. Trådene gør blåmuslingerne istand til at sætte sig i meget strømfyldt vand – for eksempel på bropiller eller på bunden af en båd. Strandkrabber vælger helst blåmuslinger der ikke har dannet for mange byssustråde, da de er besværlige at æde. Vi kan også spise blåmuslinger, men man skal tjekke om der er giftige alger i området på fiskeridirektoratets hjemmeside, for at undgå skaldyrsforgiftning. Skallen er brun/sort hos de små blåmuslinger, der nu ses som små "prikker" overalt på bunden og tangplanterne på det lave vand. Store blåmuslinger har derimod den karakteristiske blå farve.
Af Dennis Lisbjerg, havbiolog og forfatter til hæfterne "Dyr og planter ved vores kyster", kr. 69,- og "Snorkling for alle" kr. 98,-. Du kan bestille begge hæfter via Edyk.dk under Bøger.

Tre klumpfisk ankommet fra Portugal til Nordsømuseet.
Klumpfisk - Tryk på billedet og se den i stor formatTre små klumpfisk ankom den 15. juni til Nordsømuseet. De overlevede alle tre den lange flyrejse i god behold. De er indtil videre anbragt i et af vores karantænekar, hvor de skal opholde sig indtil de er tilvænnet de nye forhold, bl.a. det lidt koldere vand.
De to af fiskene vejer 3-4 kg og den tredje ca. 6 kg. Et massivt opbud af pressefolk var mødt op både i Ålborg Lufthavn og på Nordsømuseet, da de tre fisk ankom. Transportfirmaet DHL var sponsor for transporten fra Portugal til Hirtshals.
Siden vores "gamle" klumpfisk døde under branden i 2003, har rigtig mange mennesker spurgt om vi ville prøve at få fat i en klumpfisk igen, og det er nu lykkedes.
Sidste nyt er desværre at to af fiskene er døde, vi håber den sidste overlever.
http://www.north-sea-museum.dk

--------------------------------------------------------------

Dyk uden store flasker
En israelsk opfinder har udviklet et apparat, som vil gøre dykkere i stand til at trække vejret under vand uden medbragt luft.
Opfindelsen gør brug af den lille mængde ilt, som allerede findes i vand, og den har både vakt opmærksomhed hos større dykkerfirmaer og den israelske flåde.
Lufttanke sætter begrænsning
At bruge tanke med luft, når man dykker, sætter en række begrænsninger: Man kan kun dykke så længe, som man har luft med til. Desuden kræver dykning, at man har faciliteter til at kunne komprimere luft på tanke, hvilket er en dyr facilitet.
Ingeniører har længe forsøgt at overkomme disse problemer, og de har til en vis grad fundet på løsninger. Atomubåde og Den Internationale Rumstation ISS benytter teknikker, som kan udvinde ilt fra vand ved elektrolyse, hvor vandet skilles i sine kemiske bestanddele ilt og brint.
Se mere på http://www.isracast.com/tech_news/310505_tech.htm

---------------------------------------------------------------

Store bøder
SpeedKøbenhavns Politi patruljerer på vandet. Desværre er politikredsen i København en af de få, der har ressourcer til at foretage denne patruljering, og Søsportens Sikkerhedsråd vurderer, at mellem 5000 og 10000 sejler ulovligt rundt, uden det påkrævede førerbevis til deres båd.
Som dykkere er vi naturligvis interesserede i, at de der sejler rundt på vandet er veluddannede. Ikke mindst fordi det er vores liv og førlighed der er på spil, hvis en bådfører eksempelvis ikke kender til brugen af dykkerflaget (signalflag A).

- --------------------------------------------------------------

Nyheder på Dykkercentrets hjemmeside siden sidst:
- 28/06-05 Kursusoversigt opdateret
- 21/06-05 Aktivitetsplanen er opdateret på edyk.dk - Reserver din plads i dag
- 14/06-05 Pressemeddelelse - Computeren der kan bruges som ur
- 14/06-05 Pressemeddelelse - Pro Lady er en vest designet specielt til kvinder
- 14/06-05 Pressemeddelelse - Excellerating Force den perfekte finne

Dyk og spis - Fjæsing og Knurhane
Fjæsing - Tryk på billedet for at se det i stor formatFjæsing lærer vi om på vores første dykkerkursus. Fjæsingen er Nordeuropas giftigste fisk! Vi regner dog ikke med at møde så mange på dykket. Det meste af tiden lever fjæsingen nedgravet i sand- eller grusbund, så blot hovedet og den øverste rygfinne stikker op.
Knurhane - Tryk på billedet for at se det i stor formatKnurhane skræmmer sine fjender væk ved at knurre. Derfra har den fået sit navn. Kokken siger, at de smager vidunderligt, så vi sammensætter en tallerken med både Knurhane og Fjæsing til efter dette dyk.
Tilmelding via email: Gitte@dykkergitte.dk eller telefon 46 19 19 24

--------------------------------------------------------------

Bestil din næste dykkertur direkte på edyk.dk
DykkerturTurprogrammet opdateres løbende på edyk.dk, hvor du har en oversigt over dykekrture med afgang fra Dykkercentret. Du kan lynhurtigt overskue om der endnu er plads og reservere din plads med det samme. I juli måned kan du blandt andet tage med til Stevns, Tisvildeleje, Karlstrup Kalkbrud og Dronningmølle sø. Check alle aktiviteterne på edyk.dk under Turtilmelding.

Undgå udmattelse på grund af iltmangel
Spar energi.jpg (70825 byte)
Dit iltforbrug stiger ved svømning og endnu mere ved dykning. Faktisk bruger du op til 40% mere ilt, når du dykker med våddragt, end hvis du dykkede med tørdragt. Hvordan denne forskel opstår vides ikke med sikkerhed, men et kvalificeret gæt er dragtens pressen mod kroppen, der gør energiforbruget i forbindelse med vejrtrækningen bliver større.
På 30 meters dybde er din respirationsfunktion næsten halveret. Den nedsatte funktion skyldes blandt andet øget massefylde af luften, samt kuldepåvirkning. Luften du ånder er kold grundet ekspansionen og massefylden er 4 gange så stor. Det er vigtigt, at du disponerer din vejrtrækning korrekt. Tilstræb så vidt muligt en jævn moderat arbejdsbelastning. Det kan være meget svært at genoprette iltmangel under dykning. For at sikre du får luft nok på dybere dyk, er det meget vigtigt at du benytter en højtydende regulator, som for eksempel MK25AF/S600, der er omtalt længere nede.

Viking of The Orient - Vel Thailands nyeste (2002) og flotteste dykkerbåd
Dyreliv i havet - Nordeuropæisk marin fauna

Scubapro Xtender Lady
Xtender Lady - Se det i stor format eller kig forbi Dykkercentret
Endeligt dykkercomputeren, der kan bruges som almindeligt ur uden det virker alt for stort og klumpet. Xtender er letvægts computer og ur med den laveste højde og et utal af funktioner. Nitrox op 99% ilt, baggrundsbelyst display, maksimum dybde, aktuelle dybde, temperatur, dyktid, ikke dekompressions grænse, advarsel ved for hurtig opstigning og PC interface. Der ud over tilbyder Xtender alle de traditionelle funktioner, som du kan forvente af et moderne ur. Xtender har masser af funktioner, som helt sikkert vil kunne tilfredsstille selv den mest krævende dykkers behov.
Scubapro Xtender leveres i en Lady udgave med blå rem og en herreudgave med sort rem. 
3495,- inkl. 25% moms og 3 års garanti.
På lager i DYKKERCENTRET. Kan bestilles direkte på edyk.dk

--------------------------------------------------------------

Force Fin - Excellerating Force
ExcelleratingForce Fin er den ideelle finne til alle, der ønsker maksimum fremdrift ved minimum belastning af musklerne. Flere og flere dykkere opdager fordelen ved Force finnerne. Specielt mange piger har fundet deres perfekte finne blandt Force Fins udvalg. Excellerating Force er en af favoritterne. Det specielle design giver en acceleration, du ikke finder i andre finner. Fuldkommen glatte kanter for at undgå turbulens, give hurtig respons ved retningsændring og specielt tilpassede kanter giver ekstra fremdrift.
Kommentar fra "testdykker": "Når man er vant til "normale" finner er det meget specielt at bruge finnen. Faktisk føler man, at man basker med fødderne, men at der ikke rigtigt sker noget. Når man så ser sig om og opdager, at ens dykkerkammerater kommer halsende efter – tænker man "det var dog fan…". Der er ingen tvivl om, at finnerne er ganske effektive og umiddelbart føler man, at man ikke skal bruge kræfter, som man er vant til. Der er ikke helt rigtigt. Force finnen belaster dit ben på en helt anden måde end de traditionelle finner, og jeg fik på ingen måde bare antydningen af krampe, selvom jeg gik hårdt til den."
Excellerating Force er lagervare i sort med pris fra 1495,- inkl. 25% moms. Bestil direkte på edyk.dk

--------------------------------------------------------------

Verdens bedste regulator
mk25af.jpg (57957 byte)Dette solide, højtydene regulatorsystem er ofte brugt af dybdedykkere og instruktører. Det er lige så populært hos den krævende og selektive sportsdykker, som påskønner den ultrabløde lufttilførsel og maksimale luftydelse.
MK25AF er det bedst fungerende 1. trin i verden. Kun en overbalanceret gennemstrømning i 1. trinnet kan sikre så stor en luftmængde med samme simple funktion som MK2 Plus. MK25AF bliver styret af et balanceret stempeldesign, en ekstrem pålidelig mekanisme, der leverer luft med det samme og yder den samme høje ydelse ved ethvert tryk i tanken og ved enhver dybde. For at undgå en uheldig påvirkning ved brug i koldt vand omfatter systemet det patenterede Thermal Insulating System (TIS) og Anti Freeze (AF) System. 5 High flow lavtryks 360 graders frit bevægelige udgange giver optimale muligheder for det individuelle og ergonomiske slangearrangement af 2.trin og inflatorslanger (BC og tørdragt). De to højtryksudgange muliggør både højre- eller venstrehåndsbrug – eller 2 trykmålere.
Som en logisk videreudvikling af den legendariske G250 omfatter S600 et utal af patenterede detaljer, såsom den balancerede flow-ventil, som forøger sikkerhed og afslapning ved hvert dyk. Den åbner omgående for luftstrømmen og dækker ubesværet det nødvendige luftflow, helt uafhængigt af tanktrykket og på en kontrolleret og naturlig måde. Præcisionsformet, letvægtskomponenter og anti-frost materialer giver en høj korrosionsmodstand og optimal ydelse i koldt vand. Indåndingsmodstanden og VIVA kan justeres af dykkeren under alle dykkebetingelser og dykkerpreferencer. Stor, blød purge-knap og reguleringsknapper i overstørrelse muliggør håndtering også med tykke handsker. Den kompakte størrelse øger komforten og reducerer vandmodstanden under dykket.
Alle Scubapro regulatorer er CE godkendte og fungerer bedre end de strenge minimumskrav, i henhold til CE 300 Bar koldt vand test, ofte op til 4 gange bedre.
Man behøver ikke at være professionel dykker for at værdsætte ydelsen af Mk25/600.
På lager i Dykkercentret. Bestil direkte på edyk.dk

Nyt haj-angreb i Florida
tyrehaj
Blot to dage efter en 14-årig pige blev bidt ihjel af en haj, blev en 16-årig dreng hårdt såret ud for Floridas kyst. En talskvinde for Bay Medical Center i Panama City beskriver drengens tilstand som kritisk. Han har alvorlige kvæstelser og ligger på operationsbordet, oplyser talskvinden til CNN. Drengen fiskede sammen med en kammerat på en sandbanke ved Cape San Blas på St. Joseph-halvøen, da hajen angreb. Han blev hurtigt kørt til det lokale hospital, inden han blev fløjet til Bay Medical Center i helikopter. Angrebet skete små 200 kilometer fra det sted, hvor en 14-årig pige lørdag blev bidt ihjel af en haj. En række strande i området blev lukket som følge af angrebene.

--------------------------------------------------------------

Viking of the Orient" er en yacht der ville være Onassis værdig.
VikingHer kommer du ikke ombord på en gammel ombygget færge, men på et helt nyt skib (fra oktober 2002) designet specielt til thai farvande og med sikkerhed og komfort sat i højsædet.
Hun krydser Andaman Sea i sin strømlinjede værdighed. Selv de mest uberørte strande kan hun komme så tæt på, at de 3 dinkies (gummibåde) kan nå stranden og junglen på ganske få minutter.
Et "grønt" miljøvenligt skib - der tager vare på ikke at forurene den fantastiske omkring 800 kvadratkilometer nationalpark som Similans udgør.
Og ombord har hun 12 indbydende dobbelt kahytter. Med alt træværk i håndlavet maghony. Alle kahytter er med privat bad og toilet.
Sikkerhed er noget man har - ikke noget man taler om. Men alt praktisk, teknisk og elektronisk sikkerhedsudstyr er helt op til Skandinavisk standard - her er ikke gået på kompromis.
Mandskabet ombord er erfarent og kender både skibet og området vi sejler i som deres egene lommer. Spis ude eller inde. Kabyssen er rummelig og udstyret med alt indenfor AV udstyr.
Her bliver der serveret de lækreste thai og internationale retter 4 gange om dagen. Og hvis det ikke skulle være nok er "baren" med snacks åben 24 timer i døgnet. På dykkerplatformen vil du føle dig som en hval i oceanet og ikke som en sardin i en dåse. Her er god plads til at tage udstyret på og af - og efter hvert dyk, tager mandskabet sig af klargøring af dit udstyr til næste dyk.
Læs mere på http://www.viking-liveaboards.com

Danmarks Akvarium - Information fra Søhesten
Hornfisk - Tryk og se den i stor formatDe fleste hornfisk er på vej væk fra vores kyster efter at have gydt. Om vinteren opholder de fleste hornfisk sig sydvest for Irland. Allerede i marts begynder de imidlertid at trække mod kysterne på De Britiske øer og omkring 1. maj kommer de første hornfisk til Danmark. Her gyder de i maj-juni, hvorefter de igen forsvinder fra vores kyster. Ynglen vokser hurtigt og er op mod 20 cm. lange, når de trækker ud fra de indre farvande. Det er en meget specielt oplevelse at få lov til at svømme i en stime af hornfisk yngel.
I efteråret kan man være heldig at støde på hornfisk i Øresund, når de sidste voksne fisk trækker ud fra Østersøen. Disse hornfisk er ofte særdeles store og fede efter en sommer i varmt vand med megen føde.

Vi har købt restlageret af Pro Fly - Spar 500,-
Pro Fly - Begrænset antalPro Fly er en Pro Tech vest, der er gjort bekvem til rejsebrug. Men det er også vesten til dykkeren, der trods sine færre dyk om året lægger stor vægt på komfort.
SEAC har gjort remmene smallere, fjernet nogle af D-ringene. Men vesten er med SEAC’s "back to frame system" og herved beholder du komforten som i resten af SEAC’s topveste. Også denne vest har flere features, blandt andet; er vesten leveret med octepus holder ved højre skulder, D-ringe ved hver lomme til fæstning at ekstra udstyr. Står du og har mindre end 3000 kroner til en vest eller mangler du en komfortabel vest til rejse brug, så er Pro Fly’en lige den vest du står og mangler – men pas på, du vil begynde at sætte høje krav til dine veste herefter, alene fordi du er blevet vant til højre standarter.
Vesten er lavet i 1000 D cordura udvendigt og 500 D cordura indvendig. Vesten har ligeledes mulighed for at kunne placere noget afbalancering bly på bagsiden.
Denne vest leveres med følgende af SEAC SUB’s systemer: "Frame to Back", "RWP" (lommerne er ikke inkluderet i prisen) samt "SEMIback".
Medbring udskrift af tilbuddet samt din aktive mail adresse.
KUN 2645,- inkl. komplet feeder med lavtryksslange. - Begrænset antal.

--------------------------------------------------------------

Sea Short Lux - TILBUD på voksen og børneshortie - Begrænset antal
Sea Short Lux WOMAN.jpg (54367 byte)Sea Junior.jpg (35772 byte)Sea Short Lux er en 3 mm shorty, der er designet med et anatomisk snit, så den passer perfekt. Dragten har, lige som sin store bror Sea Long Lux, glatskinds partier i alle lukning for at mindske vand gennemstrømningen. Lynlåsen sidder diagonalt (på skrå) i ryggen, så du har lettere ved at lukke samt tage den af. I toppen af lynlåsen er der en velcro sikkerhedsanordning, som gør at lynlåsen ikke kan glide op af sig selv. Hvis du ønsker at bruge dragten til snorkling dragt herhjemme, skal du bruge fra 2-5 kg bly. Perfekt til svømning og snorkling ved de danske strande og på turen syd på. Forlæng sæsonen og undgå at fryse næste gang du skal i vandet.
Tilbud kun til modtagere af Dykkercentret E-News - Har du ikke en aktiv mail adresse registreret i Dykkercentret gælder tilbuddet ikke. Begrænset antal dragter, køb din allerede i dag.
Medbring udskrift af tilbuddet samt din aktive mail adresse.
Sea Short Lux
- voksen shortie, som afbilledet KUN 495,- (Du sparer 200,-)
Sea Junior
- Børneshortie med lange ærmer, som afbilledet KUN 385,- (Du sparer 110,-)

--------------------------------------------------------------

Fotokonkurrence - Læs om konkurrencen
Prime Tec - Kompas er ikke inkluderet.
Send dit bedste sommerbillede fra Danske farvande ind og vind en Uwatec Aladin Tec computer - Værdi 3595,-.
Alle billeder vil blive bedømt på Dykkercentrets hjemmeside og det billede i hver katagori, der opnår flest stemmer vinder en Uwatec Aladin Tec computer.
1. Kategori - Sommerens sjoveste dykkerbillede fra Danmark.
Præmie til vinderen Uwatec Aladin Tec computer.
2. Kategori - Sommerens flotteste dykkerbillede Fra Danmark.
Præmie til vinderen Uwatec Aladin Tec computer - Værdi 3595,-.
3. Kategori - Sommerens mest spændende marine dyre- eller plantebillede fra Danmark.
Præmie til vinderen Uwatec Aladin Tec computer - Værdi 3595,-.
Der er ikke begrænsning på det antal billeder du sender ind, så skynd dig at finde kameraet frem. Du skal indsende dine billeder til Foto@dykcen.dk. Billederne, der indsendes til konkurrencen, vil kunne blive benyttet senere på Dykkercentrets hjemmeside.
Konkurrencen starter fredag den 1. juli og afsluttes fredag den 30. september

Køb dit udstyr direkte på edyk.dk
Se de sidste nyheder på dykcen.dk

Mere end 20 gode tips og ideer til alle der opholder sig i vandet.

Dykinfo giver dig oplysninger om dykkesteder i Danmark og udlandet.