Øresmerter

Øresmerter på grund af renlighed

Informationen er bragt med tilladelse fra Jesper Borch fra Vedbæk Sportsdykkerklub
Med udgangspunkt i en aktuel hændelse vil jeg gerne give et par råd om passende ørehygiejne.
Ved slutningen af Dica og Michael´s ferie fik Dica problemer med sit venstre øre. Hun havde stærke smerter og feber. Hun gik til læge og fik et sulfo præparat og øredråber. Dråberne hjalp lidt, men præparatet gjorde det værre. Ved hjemkomst opsøgte hun sin læge og fik fortalt at dette præparat var forbudt i Danmark. Hun fik ordineret penicillin og det hjalp.
Der var mistanke til brusebadet ombord på dykkerbåden, idet hun aldrig tidligere havde haft problemer med at dykke i varmt vand.
Hvordan kan et bad give øreproblemer? Problemet er ikke helt ubetydeligt. Også herhjemme har der været flere tilfælde af hudinfektioner i forbindelse med blandt andet ophold i boblebade og svømmehallers varme børnebassiner. I disse tilfælde var der tale om utilstrækkelig klorering, men i Dica’s tilfælde har det snarere været vandtemperaturen, der var for lav. Det kan skyldes, at bruserens vandbeholder var opvarmet af solen og derfor måske ikke hele tiden har haft en temperatur over de anbefalede ca 55-60 gr. Celsius. Under denne temperatur kan der komme vækst af nogle bakterier, der kan give betændelse i huden og, hvis uheldet er ude, også kan trænge ind i kroppen og give en alvorlig infektionssygdom, der kan ende med en blodforgiftning. Så galt gik det jo heldigvis ikke.
Men hvad kunne man have gjort for at forebygge?
De mistænkte bakterieinfektioner kan i de tidlige, lette tilfælde slås ned ved hjælp af forskellige øredråber (på recept i Danmark).
Det er dog også muligt at forebygge infektionen ved at gøre miljøet „uattraktivt” for bakterierne. Det kan blandt andet gøres med forebyggende øredråber, der ændrer på forholdene i øregangen ved at påvirke surhedsgraden. Det mest effektive er at bruge en „eddikesur lerjordsopløsning” også kaldet aluminium-subacetat. Det fås på recept. Bed din læge om følgende:
(fx) 200 ml Eddikesur lerjordsopløsning 8%
Fortynding: 8 ml 8% opløsning i 250 ml renset vand.
4-5 dråber i ørerne flere gange daglig.
Som behandling og forebyggende mod øregangseksem.
Da det drejer sig om en såkaldt magistrel recept, er den noget dyrere end normale recepter, men stamopløsningen kan holde sig i måneder, og da du jo skal fortynde dråberne før brug, bliver udgiften acceptabel.
Mindre effektivt, men dog brugbart i en snæver vending, er en opløsning af:
1 l vand
10 g kogsalt
1 spsk eddike.
Opløsningen skal smage som tårer med en let eddikelugt og skal dryppes i rigelig mængde ind i ørerne både før og efter, at ørerne udsættes for det skadelige vand.
Da opløsningerne er vævsvenlige, sker der ikke de store skader, hvis der ved et uheld skulle komme noget af væsken ind i mellemøret, dersom der skulle være opstået en bristning af trommehinden. Men det kan godt svie en del!
Jeg behøver vel ikke sige, at det er vigtigt, at der ikke er ørevoks i ørerne, da det kan holde det snavsede vand tilbage.
Jesper Borch