Søpindsvin

Søpindsvin

SøpindsvinAlle dykkere kender problemet med piggene på søpindsvin. Er man uheldig og kommer for tæt kan det blive en meget smertefuld oplevelse. Heldigvis er det meget få søpindsvin der er giftige, men de kan alle give ubehag med deres spidse pigge. Vil du undgå søpindsvin skal du bevæge dig, hvor der er sand. Søpindsvin finder du kun på klipper og koral.

Snorkler du kan det derfor anbefales, at du går ud hvor der er sandbund eller tager dine finSkitse tegning over et søpindsvins piggener på inden du går i vandet -Husk at gå baglæns ud i vandet for ikke at falde. Pas meget på ved lav vanddybde. Kommer der pludselig en større bølge fra for eksempel et skib kan du risikere at du kommer i kontakt med bunden.

Dykker du bør du altid holde god afstand til bunden og ikke holde fast i noget, det er den sikreste måde at undgå ubehagelige overraskelser. Piggene er sylespidse og trænger praktisk taget igennem alt. Når de er trængt ind i huden knækker de af og medfører en brændende fornemmelse på grund af deres nældeceller.

Sådan kan man se ud efter at være blevet stukket af et SøpindsvinEr uheldet ude, kan det være en ubehagelig oplevelse, men meget sjældent farligt. Efterlader du sårstedet ubehandlet kan der dog opstå betændelse i såret. Forsøg ikke at tage piggene ud, det er umuligt. Søpindsvinepigge består af kalk, der vil knække ved udtrækningsforsøg. Der findes mange råd for at lindre smerten, her er et enkelt, der virker! Dryp saften fra en citron eller lime ned i såret efter piggen. Er der flere pigge smøres hele området med rigelig saft. Drys der efter salt på området og gnid blandingen godt rundt og ind i sårene. Lad lagen sidde på og du vil efter relativ kort tid føle lindring. Du skal fortsætte behandlingen med saft og salt ind til du ikke længere kan se sorte pigge under huden. Blandingen af citron/lime saft og salt opløser piggene, så skaden skulle være udbedret samme dag eller aften.