Kameravedligehold

Vand i kameraet og hvad så?
Oversat artikel af Stephen Frink

Første gang jeg fik vand i kameraet var i ’79. Dette var min deby på en grusomme virkelighed angående undervands fotoudstyr: Hvis du bruger dit UV-kamera meget vil du før eller senere se vand på den forkerte side af O-ringen.
Siden den tid har jeg druknet mange kamera og undervandshuse. De fleste uheld var min egne skyld og kunne være undgået, men enkelte sker bare. Her er nogle tips til at undgå dette og hvad du skal gøre når det er sket.

Undgå drukning, O-ringene er dine bedste venner.
En O-ring er en magisk ting, som holder vandet ude. Her er 6 ting du kan gøre for at hjælpe O-ringene:

1. Rens dem. O-ringene skal holdes rene for skidt, sand, hår og andet hver gang kameraet åbnes eller der skiftes objektiv m/O-ringe. Ligeledes skal du være sikker på at O-ringenes spor er rent.
2. Fedt dem ind: Påfør O-ringsfedt med måde, og brug den rigtige fedt. Put en smule på din fingerspids og smør O-ringen godt og grundigt ind. Fedt tætner ikke, det minimere kun friktionen når O-ringen bliver sat på plads.
3. Kik O-ringen efter: Selv det mindste hår kan forårsage en drukning, når kameraet bliver sat under tryk. Rengør dine O-ringe i rent miljø med masser af lys, hvis det er nødvendig kan du benytte et forstørrelses glas.
4. Rengør dem: Skift O-ringene før de bliver flade. O-ringe bliver flade og svage med tiden. På et givent tidspunkt er de ikke runde mere, hvilket vil med føre en drukning. Følelsen af en deform O-ring er meget tydelig, når man kører O-ringene mellem fingrene. Små O-ringe til batteri dækslet og blitz kablet kan være lidt svære at diagnoser.
5. Skift O-ringen mindst en gang om året, det er en billig forsikring.
6. O-ringene inde i kamera med mere skal skiftes af et autoriseret værksted. Alt afhængig af hvor ofte du bruger kameraet er det en god ide at sende kameraet til et Autoriseret check en gang om året eller hvert andet år .

Undgå drukning, bad kameraet.
Hvis vi kun brugte kameraet i ferskvand ville vedligeholdelsen være lang lettere. Men vi dykker i havet. Mineraler og salt bliver siddende på kameraet når vandet er fordampet. Sand finder altid vej til O-ringene og vil ødelægge disse hvis udstyret ikke bliver skyllet. Dette er grunden til at du bør insistere på at få en spand med ferskvand når du er ude og dykke, så du kan få skyllet dit kamera grundigt.
Skyl det: Det første du skal gøre når du kommer op af vandet er at skylde dit udstyr fri for salt og andet snavs. Mens du har kameraet under vand skal du dreje og trylle på alle knapper, så du også får skyllet de lidt svære tilgængelige steder.
Fjern det: Hvis der er flere fotoentusiaster, vil de sikkert også have skyllet deres udstyr og så er det rart ikke at have sit udstyr der liggende nederst. Ledninger har det med at snog sig om objektiver og andet, og hvis der så er en uopmærksom dykker der tager sit kamera op, kan dit kamera drukner i rense baljen. Dome porte er ekstrem sensible og er kan blive ridset af kontakt med andet udstyr.
Tør det: Hvis du skal skifte film imellem to dyk skal du sørge for at tørre dig selv og kameraet godt af før du åbner kameraet. Arbejdet et stykke væk fra andre dykke, som ved et tilfælde kunne komme til at dryppe på dit kamera. Når du åbner kameraet skal du holde det så du åbner bagdækslet ned mod jorden, så eventuelle dråber ikke løber ind i kameraet.

Druknings diagnose
Drukning kan ske, selv om du har gjort alt hvad du kan gøre for at undgå det. Tricket er at opdage det i tide og gøre noget ved det med det samme.
Der kommer bobler ud af kameraet.
Blitzen fyres af uafbrudt.
Der samler sig kondens i filmvinduet eller søgeren.
Filmfremførelsen går ikke gnidnings løst.

Første skridt ved drukning.
De første skridt.
Hvis du er lang fra det nærmeste autoriseret værksted, hvad gør du så ? Hvis det er et Nikonos V ville du ønske at du have medbragt et eksemplar af “The Traveler’s Guide to ER (nød reparationer) for the Nikonos V kamera ” af Mike Haber og Mike Mesgleski. Denne bog illustrerer trin for trin, hvad du går for at få det våde kamera til at fungere igen. Her er nogle forslag til øjeblikkelig første hjælp:
Sluk kameraet, ved for eksempel at sætte det på R,B eller M.
Sluk for blitzen.
Hold kameraet opretstående, tiltet en smule bagover så vandet bliver på et begrænset sted.
Skyl kameraet for du åbner det eller fjerner eventuelle ledninger.
Fjern filmen: Spol aldrig filmen tilbage automatisk, da en våd film kan afgive vand til lukkeren og ødelægge mere end nødvendigt. Åben kameraet og træk filmen forsigtigt ud uden at få kameraet til at spole filmen tilbage. Det koster desværre nogle billeder, men hellere det end et kamera.
Du har dog en chance hvis du bruger en dia film. Diafilm kan fremkaldes selv om de er våde, de må bare ikke tørre ind. Husk det er dig selv der afgøre om det er billederne eller kameraet der er det vigtigste.
Fjern ekstern blitz og eventuelle objektiver og tjek for vand lækage. Hvis kameraet er druknet er der en stor chance for at objektivet også er det, selv om du ikke kan se vand i objektivet. Det ville være en skam at få renset kameraet og så sætte et objektiv på med vand i. Så skal du starte forfra.

Førstehjælp til drukning.
Større og mindre reparationer
Ved en mindre drukning kan du bare tørre dråberne af og fortsætte. Hvis du kan se vand på lukkeren er en større reparation nødvendig, start med skille en smule af rens området med ferskvand. Her er hvad du skal gøre med et druknet kamera. Find en skruetrækker der passer en haveslange, ferskvand og en hårtørre:
Fjern batterier, film, objektiver og ledninger. Lad alle dæksler/låger stå åbne.
Åben kamera bagside.
Fjern eventuelle dæksler der beskytter elektronikken.
Put have slangen ind i batteri huset og skyl kameraet opretstående. Husk at det kun skal være gummi slangen du skal komme i batteri huset. Det ideelle er hvis slangen passer lige op i huset. Hvis du rejser meget kan det være en god ting at tage et stykke slange med på rejser.
Hold kameraet opretstående hele tiden og du vil nu se vandet komme ud ved elektronikken og ned over lukkeren, det er vigtigt at der ikke er så meget tryk på vandet at der kommer vand i søgeren. ( Dette skal undgås under alle omstændigheder, dette er også grunden til at du ikke putter kameraet helt ned i ferskvand).
Tør kameraet forsigtigt med en hårtørrer på kulde, aldrig fuld varme.
Sæt batterierne i igen og test automatikken (TTL). Måske er du heldig og alt virker igen. I værste fald kan du bruge de mekaniske funktioner i kameraet, så du stadig væk kan tage billeder.
Når du kommer hjem skal du sende kameraet til service. De indre O-ringe skal med garanti smøres.
Dette gælder alle kamera ikke kun undervands kameraer. Disse er mere hård føre og så er der flere af dem på markedet. Kamera huse til almindelige kameraer kan drukne lige så let, hvis deres O-ringe ikke bliver holdt eller ved fejl brug.

Dårlig nyt: Hvis et almindeligt kamera bliver vådt indvendigt, er det ikke økonomisk rentabelt at reparer kameraet i felten. Hold fingrene væk, og lad et autoriseret værksted kikke på det.

God nyhed: Der er en smule luft i den kamerakassen som du har lagt dit kamera i, hvilket betyder at vandet måske ikke er nået ind til selve kameraet. Med en fugt alarm installeret kan drukning undgås i enkelte tilfælde.