Dykning ved Nappedam i Helsingør

Twin – Helsingør


Nedenstående informationer er fra Jeppe Schoubye og John Sødahls
korttegningsopgave i forbindelse med NASE Senior Instruktør Assistent kurset. PADI vraget, Twin, Nappedam eller Trykkerdammen er navnet på samme dyksted lige syd for Helsingør Færgehavn.
Nok Sjællands mest benyttede dyksted.
U/V-guiden skriver: “Lille fiskekutter, Twin, sunket under ukendte omstændigheder. Flot vrag til stranddyk. Mulighed for stærk strøm. Strømmen er oftest nordgående og svinger senere ud og væk fra kysten. I området findes mange fiskebøjer med ruser.”
Dykstedet findes i Helsingør 46 kilometer fra DYKKERCENTRET – Se Krak.
Grundet strømforholdene anbefales det altid at have overflade støtte i form af en gummibåd. Er strømmen nordgående skal man passe på ikke at komme for tæt på færgehavnen.

På billedet ses P-pladsen med indkørsel til højre. Området benyttes af fiskere, der har skure og stejleplads til højre for indkørslen. Parkering og ophold på fiskernes stejleplads er ikke lovligt og tolereres ikke af fiskerne.
P-pladsen er ikke så stor, så pas på ikke at fylde for meget når udstyret skal rigges op. Plænen til venstre er et godt sted at opholde sig før og efter dykket for at undgå sand i udstyret.

 

Kørselsvejledning
Der er flere måder at komme til dykstedet – neden for kan du læse om et par stykker. Afhængig af trafikken til færgerne kan man vælge den bedste rute.
Kør ad motorvejen mod Helsingør, fortsæt lige igennem de 2 rundkørsler. Inden du når ind til selve Helsingør, er der et stort skilt som viser af mod færgehavnen og Helsingborg, her skal du dreje til højre. Følg vejen og drej til højre mod Snekkersten. Følg vejen ca. 100 meter, hvorefter du vil kunne se P-plads og græsplæne på din venstre hånd. For enden af vejen svinger du til venstre og kører ind på P-pladsen. Det er ikke tilladt at parkere på vejen.

Efter motorvej E47 / E55 køres mod Helsingør.
Den nemmeste vej er at køre lige over begge rundkørsler.

Er der meget trafik til færgerne kan der med fordel drejes af mod ringvej O-3 Snekkersten. Når du kommer til Strandvejen skal du dreje til venstre, så kommer du lige ned til dykstedet.  Kører du lige igennem rundkørslerne skal du køre mod Helsingborg færgerne.

Til højre i lyskurven.

Efter den første lyskurv drejer der en vej til højre mod Snekkersten. Ulempen ved denne vej er at du kommer til et ekstremt skarpt og rimelig uoverskueligt venstresving ved Strandvejen. 
For enden af vejen møder du Strandvejen, hvor du skal til venstre.

Som du kan se er svinget meget skarpt og ret uoverskueligt.
Når du er svinget til venstre kommer indkørslen til P-pladsen på venstre side efter cirka 100 meter.


Kører du lige ud kommer du ned til Færgehavnen og en rundkørsel, hvor du skal til højre første gang.
P-pladsen kommer på din højre side efter cirka 400 meter.

Det er en god ide at bære alt udstyr inkluderet gummibåd over på græsplænen, da P-pladsen er af grus. Det er også godt hvis man har noget vand med, så man kan skylle det værste sand af udstyret inden nedpakning.

Snak med bådudlejning om lån af deres toilet. Det er god skik at huske en rulle toiletpapir når man låner toilettet, ligesom de er meget glade hvis man køber lidt sodavand eller is i deres butik.
Dette toilet har Danmarks bedste udsigt…

 

Beskrivelse af dykstedet

Nappedam byder hovedsageligt på sandbund, og fra 2 – 5 meters dybde er der et ca. 35 m. bredt bælte af søgræs. Søgræsset er dog sæsonbetonet, så man kan derfor ikke helt regne med det.
På den anden side af de 5 meter fortsætter sandbunden, og dybden kan godt blive 20 – 25 meter. Hvis man vil lave dybdedyk på Nappedam, er det dog vigtigt at huske gummibåden, da man skal ret langt ud. Der er ikke meget at se på denne dybde og sandbunden er meget let at hvirvle op. Det bedste dyk får du på max 12 meter. Der er meget liv ved Nappedam, man kan bl.a. se fladfisk og på dage med god sigt kan man også se større stimer af mindre fisk.

Nappedam byder også på et lille vrag ”Twin”, som er en lille fiskekutter som sank i sommeren ’91. Den nemmeste måde at finde Twin på er ved at svømme ud til 11 meter (ca. 150 meter fra kysten, retning 90 grader, GPS: 56:01.560 12:36.672), og derefter dreje stik nord ca. 50 meter. Hvis man ikke vil bruge for megen tid på at dykke ud til vraget, kan man svømme i overfladen og benytte det gule hus bag P-pladsen som pejling. Spidsen af taget på. det gule hus, skal stå lige under spidsen på det røde hus (bag det gule). Twin ligger på bagbord side med stævnen pegende NØ, og er 10,5 meter langt og 3,5 meter bredt. På vragets bagbord side ligger der en gammel motorcykel og en SCUBA-computer. 7 meter vest for vraget ligger der en lille betonklods som har været brugt til at holde en bøje, støder man ind i den, skal man bare mod øst for at finde vraget.

Dykstedet set fra færgehavnen.
Bådudlejningen ses længst væk. Den første bro der ses er roklubbens og de er ikke glade for at dykkere benytter deres bro, så undgå så vidt muligt dette.
Trappen blev opsat af DYKKERCENTRET efter den oprindelige trappe var skyllet væk ved en efterårsstorm med usædvanlig høj vandstand.

 

OBS
Det er meget velset, at dykkere ikke dykker i det skraverede felt (se kort) ud for
Bådudlejningen, og heller ikke i området syd for feltet. Jollerne med fiskere fra udlejningen
fisker heller ikke i området nord for feltet.
Der ligger nogle store sten lige ud for stranden, så pas på motoren til gummibåden.
Der er mulighed for stærk strøm, ofte nordgående.
Dykkere kan ikke leje båd i bådudlejningen, da de ikke er stabile nok til
at tage dykkere op af vandet.
Folkene i Bådudlejningen holder også et vågent øje med dykkerne, så hvis man skal
holde redningsøvelser, vil de gerne vide det.

Download Kørselsvejledning og beskrivelse i PDF 186KB

Download U/V-kort i PDF 277KB