Dykkerudstyr – Ulovligt udstyr

Dykkere tvinges til at dykke med ulovligt udstyr

Forretningerne i Danmark tvinges til at sælge udstyr, der ikke er godkendt.

Søfartsstyrelsen er medvirkende til, at der hersker total forvirring blandt Danske dykkere. Fejl i forbind-
else med godkendelse af udstyr er ikke rettet. Udstyr har fået udstedt godkendelsesdokumenter med forkert betegnelse. Dokumenter er blevet udstedt med tekst, der har medført fortolknings-problemer omkring godkendelsesperioden. Søfartsstyrelsen har siden 1999 været vidende om, at udstyr forhandles som redningsudstyr til trods for at det ikke er tilfældet.

Baggrunden for fejlen
Baggrunden for fejlen er en forkert benævnelse af udstyret på godkendelsespapirerne. Alle der har købt A.P. Valves, Buddy BC-veste med Dansk godkendelse, som „Redningsdragt velegnet til dykning” også kaldt redningsveste, har købt udstyr der aldrig er godkendt som det er betegnet i de Danske godkendelsespapirer. Vestene er godkendt i henhold til EN-1809 som BC-veste, men ikke til salg i Danmark. Vesten har ikke godkendt Dansk brugsanvisning, hvilket er et krav for godkendelse.
Det er dybt beklageligt, at Søfartsstyrelsen ikke umiddelbart i forbindelse med at fejlen blev opdaget fik den rettet. Resultatet er, at mange klubber i god tro har tvunget nye dykkere til at købe Buddy veste. Det farlige i den forbindelse er, at vestene ikke opfylder og aldrig har opfyldt kravene til en redningsvest, men mange dykkere tror de gør det.

Formodede godkendte veste solgt ulovligt
I forbindelse med at Dykkercentret for nylig importerede de første „godkendte” Buddy veste, blev det opdaget, at vestene ikke opfyldte godkendelses kravene. Samtidig blev det konstateret, at vesten ganske korrekt var mærket med teksten „This is not a lifejacket and does not guarantee a head up position of the wearer at the surface“. Det betyder, at dykkeren ikke er sikret en hoved op position i overfladen, som en redningsvest skal gøre. Er du i tvivl om, hvad din vest er godkendt som, bør du checke vesten og se hvilken norm den er godkendt efter. Alle godkendte veste skal være mærket med normen den er godkendt efter, antal kilo/newton opdrift samt eventuelle advarsler. Der ud over skal der følge en Dansk brugsanvisning med udstyret. Er det ikke tilfældet bør du ikke købe udstyret, da det ikke er godkendt.

Reglerne er faktisk meget simple
* Alle veste skal være godkendt.
* Der skal være dansk brugsanvisning med vesten.
* Der er kun to typer godkendelse for veste. EN-1809 og EN-12628.
EN-1809 er normen for BCD (Bouyancy Compensator Device) eller i daglig tale afbalanceringsvest.
EN-12628 er normen for CBRD (Combined Bouyancy and Rescue Device), i den Danske Dykkerlov oversat til Redningsdragt velegnet til dykning.

Dansk lovgivning
Master JacketI henhold til gældende lovgivning (Dykkerloven), er der intet krav om, at der skal benyttes en speciel vest i forbindelse med rekreativ dykning.
Ønsker du en vest, der er godkendt som redningsvest (CBRD), i henhold til EN-12628, er den eneste på det Danske marked Master Pro fra Scubapro. Master Pro har været godkendt lige fra EN-12628 blev vedtaget i 1999.

Vestflaske
Ønsker du at sætte ekstra udstyr på vesten i form af 0,4 vestflaske skal du sikre, at vesten er godkendt med den form for ekstraudstyr. Der er på flere vesttyper mulighed for at montere 0,4 flaske, men kun en fabrikant nemlig A.P. Valves har godkendte veste hvor 0,4 flasker må monteres. Monterer du 0,4 flaske på nogen anden vest, er vesten ikke længere godkendt. Det er helt galt når forhandlere monterer vestflaske på veste, der ikke fra producenten har gennemføring til dette. Det er mere end en gang sket, at hele systemet er „skudt” ud af vesten, når flasken er blevet åbnet eller har hængt fast i noget.

Forlang en godkendt vest
Uanset, hvor mange der har en mening om veste og godkendelser, er kravene meget simple. Det er vanvid, når nye dykkere og forretninger bliver tvunget til at benytte og forhandle ikke godkendt udstyr.
Næste gang du skal købe vest, så forlang den som minimum opfylder alle godkendelseskravene og gør op med dig selv, hvilken norm den skal opfylde.
ARN