Vær at vide før du booker din første eksotiske rejse

Den første eksotiske dykkerrejse

Ahhh, din første eksotiske dykkerrejse. Farverige indtryk såsom svejende palmer, azurblåt krystalklart vand og store fiskestimer, er bare nogle af de udtryk rejseskribenter vælger at bruge for at lokke dig til. Men hvad med strøm, dybde-overvejelser og aktiviteter oven vandet, når du har nået din drømme destination?
I denne artikel vil vi fokusere på rejsearrangementer, som den uerfarne dykker burde tage med i overvejelserne, når han/ hun skal på den første dykkerferie. Artiklen bør ikke betegnes som værende den eneste løsning men som en hjælpende hånd, sammensat af erfarne dykkere, i forbindelse med spørgsmål vi kunne ønske vi havde stillet os selv, inden planlægningen af vores første dykkerferie, samt forslag vi ønskede, vi kendte, inden vi begyndte.
Hvem bør betegnes som uerfaren dykker? Det kunne måske være en som er på vej til et tropisk feriested, for at færdiggøre sit kursus, eller en som allerede har et certifikat, men med få loggede dyk. En uerfaren dykker kan også være en dykker med tidligere erfaring, men som kun dyrker sporten en uge om året på sin ferie.

FORBEREDELSE AF DYKKERREJSER
Super, lad os komme af sted! Hvorhen? Bonaire lyder godt. Din nabo er lige kommet hjem fra Cozumel, måske skulle du prøve der. En arbejdskollega har for nylig brugt to ugers ferie ombord på en dykkerbåd i det sydlige Stillehav. Hvordan begynder du at sortere alle mulighederne og overvejelserne? Som ny i denne sport, har du med sikkerhed ikke svarene, og med stor sandsynlighed heller ikke spørgsmålene! Det er helt ok, fordi spørgsmålene og svarene, du leder efter, kan nemt findes ved at kontakte et rejsebureau som specialiserer sig i dykkerrejser, for eksempel Atlantis Rejser på 33314840. Et godt dykkerrejsebureau kan “skræddersy” en rejse, så den fuldt ud passer til din personlige liste med krav og forventninger. Denne liste vil være unik for dig, da vi hver især har forskellig smag omkring, hvad vi kan lide og ikke kan lide. Din første udenlandske dykkerrejse er den vigtigste. Hvis alt ellers er gået godt, vil denne ferie være springbrættet, der kaster dig ud i et livslangt eventyr af uforglemmelige oplevelser under overfladen. Atlantis Rejser tilbyder følgende typer af dykkerrejser:

TYPER AF DYKKERREJSER
Der findes to kategorier indenfor dykker rejser; hotel på land og live-a -boards til vands.
Endelig fremme ved båden.Lad os først kigge på live-a-boards. Live-a-board er for dem, som ønsker at dykke, dykke og atter dykke, og dermed holde deres ferie på et ” flydende hotel”. Dette er et sandt dykkereventyr, hvor der ikke er så meget andet at foretage sig end at dykke ved fjerntliggende lokalisationer, spise, drikke og ” slikke ” sol. Med tre til fire dyk om dagen over flere dage kan det for en begynder være meget udmattende og virke mere som hårdt arbejde end ferie. Dette skyldes, at man som begynder i de fleste tilfælde, stadig fintuner sine fysiske færdigheder og stadig gør sig bedre bekendt med sit udstyr. Disse ting kan hurtigt overskygge det, som dykning egentlig handler om; oplevelsen af et farvestrålende univers med dyr og planter i konstant bevægelse, samt spændingen ved hele eventyret – i vægtløs tilstand. Så i stedet for en masse overvældende synsindtryk, kan det for begynderen hurtigt gå hen og blive en kamp om at holde trit med resten af gruppen. Da dykstederne ved live-a-bord dykning oftest ligger fjernt fra fastlandet, betyder det også, at man skal være forberedt på megen tid med sejlads, samt at høj sø kan forekomme – så husk søsygetabletterne.
Hoteller på land tilbyder 1-dags ture med båd, som regel med to dyk pr. tur. Du finder hotellerne i mange afskygninger og med forskellige beliggenheder. Det kan f.eks. være den helt billige løsning, med et enkelt værelse med et minimum af ventilation samt forplejning og med en udsigt der får selv en kompostbunke til at se eksotisk ud. Man kan da også finde de luksuriøse hoteller med aircondition, satellit TV, linned service, god forplejning og havudsigt. Det er da også muligt at bo i bungalows beliggende helt ned til vandet med ubegrænset dykning fra stranden under hele opholdet. Uanset hotellets standard vil en landbaseret dykkerrejse åbne muligheder udover dykningen selv, såsom vandreture, natteliv, indkøb etc. Man er i det hele taget lidt mere fri på en landbaseret dykkerrejse.

GRUPPEPRES
Oplevelserne du får på din første dykkerrejse vil være med til at forme dine fremtidige beslutninger omkring dykning. Lad aldrig nogensinde din rejsekammerat eller nogen anden ombord på en Live-a-board uanset deres dykkerbaggrund, erfaring osv., presse dig ud i noget, som du ikke føler dig sikker i. Bare sig NEJ. – Der er stor forskel på at gå på kompromis med en “overdone” steak på en restaurant, sammenlignet med det at gå på kompromis med en ustyrlig stærk strøm, som fører dig ud i det åbne hav – på din første eksotiske dykkerrejse.

SIGTBARHED
Det er de færreste, der synes, at det er sjovt at dykke efter farvestrålende fisk, når sigtbarheden er begrænset til ens egen næse. På nogle destinationer afhænger sigtbarheden af årstiden, geografisk placering og strømforhold. Det er derfor vigtigt når du planlægger din dykkerrejse, at forhøre dig om disse forhold hos din rejsearrangør. God sigtbarhed har også en beroligende effekt, som gør det lettere at foretage det første dybe dyk ned i det ukendte.

Der er masser af fisk på PalauSTRØMFORHOLD
Der er strøm, og så er der STRØM. Mild strøm kan faktisk være en hjælp til nye dykkere, hvor du slapper helt af og lader dig “svæve” hen over oplevelserne. Følg dykkerlederen, båden følger dig, og alle har en dejlig oplevelse. Nogle destinationer er kendt for at have dykkersteder med stærk STRØM. Disse steder kan også være værd at besøge, hvis du har større erfaring og flere dyk med i bagagen. Igen er det derfor vigtigt, at du forhører dig ved din rejsearrangør, for at finde det sted som passer bedst ind med dit erfaringsniveau.

Atlantis Rejser hjælper dig gerne med at vælge den rigtige destination.