Marsa Alam Ægypten

Ægypten – Marsa Alam

En tur til Marsa Alam
Tekst Jacob Nielsen
Landfoto Bjarne Møller
U/V-foto Jacob og René Nielsen

Alle har hørt om Sharm El Sheik og Hurgada, men Marsa Alam er et forholdsvist nyt sted for de fleste danskere. Jeg havde heller ikke hørt så meget om Marsa Alam før en instruktør kom hjem og fortalte meget rosende om det. Så det sted måtte jeg hellere lige tjekke ud inden at jeg bookede min næste tur til Rødehavet. Da dette var gjort fik jeg bestilt min tur til Marsa Alam, og efter et stykke tid havde jeg også en rejse kammerat, hvilket gjorde det hele en del sjovere. Afrejse var Torsdag den 3/10 tidligt om morgen, hvilket ikke er så slemt, hvis man kun skal flyve en 4-5 timer. Men vi havde en rejse tid på ca. 16 timer, så er det tidligt for mig at stå op, da jeg aldrig kan sove dagen før jeg skal af sted. Rejsen ned til Luxor gik meget smerte frit og vi trådte ud i 40 grader med lange bukser og T-shirt da vi kom fra 20 grader i Danmark. Nå vi kunne jo ikke stå midt på gaden og skifte til shorts, så vi måtte finde på noget andet. Heldigvis blev vi parkeret på en hotel i Luxor indtil vi skulle med en mini bus til Marsa Alam, så der så vi lige vores snit til at få skiftet de lange bukser ud med et par shorts. Så er der nok mange som sidder og tænker på, hvorfor skiftede de ikke i flyet. Dette skyldes at vi havde regnet med at vi skulle rejse hele tiden og at der nok ikke ville blive mulighed for at skifte før vi nåede til Marsa Alam. Men man bliver jo klogere. Husk at købe badesko inden du tager på ferie, så du får nogle i god kvalitet som dine fødder kan tåle. Kig på edyk.dk og se vores udvalg af badesko, der er perfekte til svømmeferien for voksne og børn.

Da vi havde fået skiftet til de korte bukser og havde fået at vide at vi skulle tilbringe et par timer i Luxor, besluttede vi at vi ville se lidt af Luxor. Hvilket vi ikke havde regnet med, så det var jo et stort plus. Vi nåde kun at se Luxor templet som er et lille tempel i forhold til de andre seværdighed der er i nærheden, men vi var så heldige at få en lille rundvisning af en lokal kendt som også hentede sin kammerat. Så vi var et par glade turister der gladelig modtog Egypternes gæstfrihed. Vi havde bare ikke lige forstået hvor meget han ville have for rundvisningen, så der skak vi ham nogle penge. Vi fandt ikke ud af om han havde fået for mange eller for lidt, da vi havde svært ved at forstå hans engelsk. Glem ikke en god dykkermaske, så du kan opleve den smukke verden, som er under vandet.

Inden vi nåede tilbage til hotellet fik vi lige provianteret lidt til køre turen ned til Marsa Alam. Ved en seks tiden kom vores mini bus og tog os hen til et sted hvor der var andre busser og mini busser som skulle med i den politi konvoj som kører til byen Safargra. Vi var heldigvis så heldige at det kun var os 2 i bilen, så vi havde masser af plads. Da klokken var lidt over seks begyndte konvojen at køre, hvilket vare en ret sjov fornemmelse da alle andre skulle holde tilbage for konvojen, så vi følte os nok lidt vigtige. Da vi kom til Safargra kørte de andre biler mod Hurgada og så videre, og vi vendte snuden syd efter. Ved en 1 tiden ankom vi til lejren og efter vores ankomst gik der ikke særlig lang tid før vi var i seng, vi nåde lige at få at vide at få at vide hvornår der var mad og tjek dyk.

Om fredagen startede vi ud med et tjek dyk og det var lige som så mange andre tjek dyk på disse brede grader en masse mennesker som hvirvler bunden op og et par stykker som popper op som en kork prop. Da den første tumult havde lagt sig førte Divemasteren os en lille tur rundt på revet. Efter at vi var blevet erklæret ok, fik vi få lov til at dykke som vi ville. Da det var et nyt sted for os begge to begyndte vi at udforske revet stille og roligt med henvisninger fra personalet i dykkercentret. Vi fandt hurtigt ud af at det var kanon let dykning, hvor vi kun skulle gå 50 meter ud i vandet før dykningen begyndte. Den første dag startede vi med 3 dyk, hvor vi nød de mange fisk og det uberørte rev. Maden skulle vi lige vende os til da den jo ikke består af de samme råvarer som vi er van til, hvilket gjorde at vi ikke fik så meget at spise til morgen og frokost.

Inden vi skulle spise aftens mad tog vi lige et skumrings/nat dyk med en Egypter. Dette dyk var nok et af de bedste vi havde på hele turen på grund af nærkontakt med et af havets rovdyr. Som sagt så startede dykket ved skumrings tid, hvor vi blev sejlet ud med gummibåd, hvorefter vi skulle svømme ind mod stranden langs med revet et utroligt nemt dyk. Da vi havde svømmet en 20-25 minutter og det var ved at blive så mørkt at vi ikke kunne skimte noget lyste jeg lige ind i hovedet på en lille hvid tippet revhaj. Det fik godt nok mit hjerte til at pumpe lidt hurtigere, da det var første gang at jeg så haj sådan rigtigt. Ikke nok med at jeg så hajen, så var den også meget tæt på os da vi svømmede i en afstand af en til to meter fra revet, og den lå mellem mig og revet. Med det samme prøvede jeg at give tegn til de 2 andre at de skulle se den. Hvilket ikke var nødvendigt da dette allerede var gået op for dem. Da jeg kikke tilbage efter hajen så jeg en haj der var ved at slå kunde på sig selv for at komme væk, hvilket var lidt svært for den da vi lå så tæt på den. Hajen besluttede sig til sidst, for at svømme langs med revet og os. Resten af dykket var lidt kedeligt da der ikke var så meget spænding. Efterfølgende da vi kom op var vi alle helt vilde, og der var ingen af de andre gæster der rigtig troede på os, men vi trøstede os med at dem fra dykkercentret godt var klar over at der kunne være hajer så tæt på land.

På anden dagen havde vi valgt at tage et såkaldt truck dyk om eftermiddagen og et hygge dyk fra stranden inden frokost. Hygge dykket inden frokost var simpelthen kanon, vi havde en sigt på en 20-30 meter og vi så en stor stime af enhjørning fisk. Når man ligger så tæt på så mange dyr er det sjovt at spekulere på hvad de tænker om os. Det fede ved det hele var at jeg havde kamera med så jeg fik et godt billede af stimen. Eftermiddags dykket var et truck dyk hvor vi blev guidet rundt mellem puffer fisk og en enkelt havskildpadde. Desværre var sigten ikke så god så det var ikke et jubii dyk, man bliver hurtigt forventingsfulde (sigten lå på 10-15 meter ).

På tredje dyk dag valgte vi at tage ud til et rev der hedder Delfin huset. Dette rev hedder delfin huset fordi revet ligner en delfin og så lever der vilde delfiner inde i den bugt som revet laver. Her startede vi med at snorkle med delfinerne for dykning er ikke tilladt, selv gummi bådene må ikke sejle ind i selve bugten. Snorkling med delfiner er bare fantastisk spørg bare dem som har prøvet det og du ser julelys i deres øjne. Det sjove ved snorkling med delfinerne var at se folk jagtede delfinerne uden at komme rigtig tæt på dem. Hvis man derimod bare lå og slappede af så kom de selv hen og kikkede på dig. Jeg svømmede dog også efter dem, jeg er ikke nogen helgen. Det mest groteske der sket var, når der kom nogle turister som kun skulle snorkle med delfinerne og ikke havde fået at vide, hvordan man gebærdede sig over for delfiner. De jagtede dem simpelthen som om det var husdyr, og hvis de kom tæt nok på så skulle delfinen også lige have et klap. Hvilket kan være katastrofalt for en delfin da du så fjerne den naturlige solcreme og den kan risiker at får kræft. Kilden til dette var en instruktør som vi havde med.

Efter dette var vi lidt oppe at køre, så nu var det bare med at få taget resten af udstyret på og komme ud og dykke på revet. Det sjove ved at dykke nede syd på er at man meget hurtigt vænner sig til alle de sjove fisk og så lægger man ikke så meget mærke til dem. Der skal mere og mere til for at begejstre os mennesker. Og det skete selvfølgelig også for os efter en oplevelse uden lige med delfinerne. Så på vores reelt første dyk her var der selvfølgelig en masse flotte fisk, men vi det forbløffede os ikke på samme måde som første gang vi så dem. Vi fik dog et kanon dyk da vi så en meget stor moræne på ca. 2 meter der svømmede rundt i vandet selv en af divemasterne skulle lige ned og se nærmere på den kæmpe. Efter en god frokost skulle vi have vores andet dyk på revet, hvilket skulle være et hule dyk på en 3-6 meter på en 10 minutter. Vi sprang i og regnede med at hulen kom lige med det samme, men det skete ikke før efter en 20 minutter. Nå det var så et hule dyk, hvor der ikke var ret meget plads, så havde vi også prøvet det.
Efter følgende sejlede vi hjem og sprang nat/skumringsdykket over denne dag da vi var blevet mættet med en masse oplevelser.

Den fjerde dag bestod ligeså af dyk fra stranden, da vi havde fundet ud af at det passede os bedste da vi så selv kunne bestemme farten. På denne dag så vi vores første rigtige store Barracuda som bare lå og studere om vi nu kunne spises. Det var meget morsomt at studere den for der var ingen tvivl om hvem der havde mest kontrol over situationen, hvis man skal tolke dens krops/fiske sprog. Dette var en rigtig fed oplevelse, da vi så hvor frygtindgydende en Barracuda kan se ud når den når sit højeste stadie af dens opvækst. Dagen før havde vi set en stime Barracudaer på en ½ meter og de så ikke særlig farlige ud tværtimod.

Femte dagen med dykning blev en dyk dag på revet også da vi havde fundet ud af hvor alle de store fisk var, så nu var det bare med at iagttage dem, hvilket så var vores mål med denne dags dykning.
Den sjoveste oplevelse denne dag var et møde med et par aftrækker fisk. Aftrækker fisk har det med at være meget beskyttende over for deres rede, dette vidste vi godt men man skal jo lige kikke på dem. Og da jeg så en aftrækker fisk i gang med at lave en rede så lagde jeg mig tilbage og nød synet, jeg havde god nok set en anden aftrækker fisk i nærheden, men den var ikke lige så interessant. Så der lå min makker og jeg og kikkede på den redebyggende aftrækker fisk da vi til vores skræk så en stor fisk kommende stormende imod os med munden åben. Så kan det godt være at fik gang i finnerne og svømmede væk. Deres område er heldigvis begrænset så det var kun en mindre svømme tur. De sidste 2 dyk denne dag var ren og skær afslapning på lav dybde, da jeg ville en tur ud til Elphinstone den efter følgende dag.
Selv om disse dyk det meste af tiden foregik på 1-2 meter, så var de kanon gode da vi svømmede i en masse små gange med mange fisk som havde en masse gemmesteder.

Den sidste dag havde jeg som før nævnt, valgt at tage et dyk på Elpinestone, og lade det være mit sidste dyk for denne tur. Min makker var lidt afkræftet efter en gang Faraos forbandelse og da beskrivelse af Elphinestone var at der også kunne være en meget stærk strøm valgte han ikke at tage med. Dykket skulle foregå meget tidligt om morgenen det vil sige at vi skulle sejle fra campen kl 0600, så jeg skulle op en halv time før vi skulle af sted. Det passede rigtig godt ind i min planlægning da jeg så ville have 31 timers overflade interval inden at jeg skulle flyve.
Sejlturen ud til Elphineston foregår i en åben gummi båd og så tager det ca. en halv time alt efter hvor meget det blæser. Denne dag blæste det en smule, en smule vil sige at fra bølge top til bølgedal har der været 1-1,5 meter, hvilket føles som meget i en gummibåd på 6 meter. Nå jeg er for det meste sø stærk så det var intet problem, og hvis man fladt i søvn så skulle de kraftige bølge sprøjtet nok vække dig. Her sad vi 6 kunder med maske og snorkel på og ventede på at vi skulle komme frem det må godt nok have set sjovt ud. På udturen så vi en masse flyvefisk så det blødte lidt op på de kolde bølge sprøjt. Ved ankomsten til Elphinestone skulle vi tage resten af vores udstyr på og på daværende tidspunkt var jeg ikke søsyg. Men da jeg skulle have min Bcd’er på sad jeg og kikkede ned i bunden af både og så kan det godt være at min krop begyndte at blive utilfreds, hvilket jeg ikke var ene om. Nå vi skulle jo ned, vi startede med at gå ned på en 20 meter for ikke at blive taget af strømmen. Inden vi gik ned spurgte instruktøren os om hvor mange der havde en Markerings bøje med, jeg var den eneste og så ham der havde en så de andre skulle holde sig tæt til os så bådsmanden kunne finde os igen, hvis vi blev taget af strømmen.

Strømmen var heldigvis ikke stærk da vi var kommet i læ af revet. Yahoo tænkte vi for revet var kanon flot med en masse blød koraller. Desværre holdt den glæde ikke ret længe, for da vi kom fri af revet kom strømmen bare, og den var stærk, så vi måtte bruge armene for at komme i læ igen. Resten af dykket foregik i læ med Moræner, Napoleos fisk og Barracudaer, så er glemmer man hurtigt sine anstrengelser. Det vi havde fået at vide om Elphinestone var at der var chance for at se hajer, så det regner man selvfølgelig med, selvom man godt ved at det kun er måske. Nå da jeg og en anden var kommet op i båden så kom der minsandten en. Det var en lille Hvidtippet på et par meter, men så havde jeg da set min anden haj. På Hjem turen kunne det kun gå for langsomt, da vi nu var ved at blive godt sultne. Nu nærmede klokken sig 0800 og køkkenet lukkede kl. 0800.
Jaee vi nåede det, hvilken lettelse at få noget at spise når man havde været oppe så tidligt og lavet noget. Efter et godt måltid ser tingen helt anderledes ud. Resten af dagen gik bare med at slappe af til hjem turen som skulle foregå kl. 0300 om morgen. Klokken 3 steg vi ind i vores lille taxi og så gik det bare derud af mod Safraga hvor vi skulle med konvojen igen. Da vi nærmede os Safraga kørte vi en anden vej end den vi kom af, også blev jeg godt nok lidt mistænksom og jeg spurgte om chaufføren Kendte vejen. Og her gik det op for os at han ikke forstod Engelsk, nå det var der ikke noget at gøre ved. Efter jeg havde prøvet at kommuniker med ham ændre han dog retning og vi nåede opsamlings pladsen. Her skyndte vi os at proviantere. Vi fandt nogle Pringles og nogle kiks som lignede dem man får sammen med is. Dette var vores morgen mad. Kiksene var vi dog lige ved at få galt i halsen så dem spiste vi ikke. Så havde vi kun Pringlesne og et par Mars barer. Min makker mente dog at det var for tidligt at spise Pringles, det havde jeg dog ikke problemer med.

Nå efter en halv times venten begyndte vi at køre igen og derud af det gik. Efter ca. en times kørsel så jeg at den bagved liggende bil var temmelig tæt på og da vores bil bremsede, ja så endte den anden bil oppe i os. Der skete heldigvis ikke det helt store, men det er ikke særlig sjovt at stå midt ude i ørkenen med en Chauffør der ikke taler engelsk og som skændes med en anden. Nå efter et par minutter besluttede de sig for at køre videre og vi åndede lettet op. Da vi nærmede os Luxor ringede vores rejse bureaus guide til os og fortale os at vi skulle køre over den til internationale lufthavn, og så gentog han det lige på arabisk til Chaufføren. Jubii så kunne det jo ikke gå galt. Men da vi kom til lufthaven og læssede vores bagage af begyndte de lokale bære at se lidt mærkeligt på os. Ja vi var kommet til den forkerte af deling af lufthavnen, nemlig indenrigs delen. Op med bagagen igen og videre til den internationale del. Vi havde heldigvis masser af tid, så det betød ikke så meget.

Nå der sad vi så to dansker og ventede på flyet og glæde os til af få fly mad. Fly mad er tros alt bedre end Pringles. Vi kom op i flyet og mellem lande i Sharm El Sheik. Vi skulle hente nogle andre gæster her og når vi var kommet i luften skulle vi have mad Jubii. Men der var det at min makker sagde “se lige der går en pilot og kikker på vingen”. Hvortil jeg svarede ” det skulle han ikke bekymre dig om”. Efter et stykke tid stod der 2 piloter og en masse andre der ude. Så gik der ikke ret lang tid før at fik at vide at vi ikke kunne flyve, så vi måtte lige en tur ind i lufthavnen.
Efter at vi havde vente et par timer fik vi at vide at der skulle komme et nyt fly ned fra København, som vi skulle med. Vi ville derfor blive indkvarteret i Sharm indtil vi skulle af sted kl 0300 og vi ville få noget mad. Nå for at køre en lang historie kort så lande vi i København Klokken 10.00 og der var vi godt nok trætte.

Dette var en dykker tur jeg sjældent vil glemme, og efter at man har fået det hele på afstand, ja så vil jeg i sted igen. For i det store og hele så fik jeg en kanon dykker tur ud af det og vi kunne dykke som det passede os i vores eget tempo, og hvad andet kan man ønske sig når man er på ferie. Så jeg kan på det kraftigste stærk anbefale Marsa Alam da du får kanon dykning. Det eneste men jeg har er at du skal skynder dig der ned da de er ved at bygge hoteller på hele strandpromenaden, og så tror jeg at det bliver som Sharm El Sheik.

Rigtig god tur – Hilsen Jacob Nielsen