Lysekil

På oplevelse ved Lysekil
Tekst Leif Hansen

Normalt siger vi, at Danmarks bedste dykkersted er Kullen, men hvis man kører lidt længere nordpå kan Lysekil absolutUdsigt over fjorden udkonkurrere Kullen.

Køreturen derop tager 4,5 til 6 timer fra København, alt efter hvor heldig man er med færgeafgange og hvor mange stop man holder undervejs.

Lysekil er en gammel svensk ferieby på Sveriges vestkyst nord for Göteborg, hvor svenskere traditionelt holder badeferie. Byen ligger på spidsen af en landtange imellem Gullmarsfjorden og havets uendelighed og er Sveriges dykkercentrum. Naturen er rig over og ikke mindst under havoverfladen. Som traditionel ferieby har byen mange forskellige aktivitetsmuligheder og mange restauranter og kroer som blandt andet serverer havets lækkerier.

Vi var to udsendte medarbejdere fra Dykkercentret, der havde den fornøjelse at besøge Oxygene Training Center i Den store af dykkercentrets to både.Lysekil i slutningen af marts. Oxygen er det svenske ord for ilt. Dykkercentret ligger 10 meter fra vandet, med en smuk udsigt udover skærgården. Henrik Almers har netop udvidet Oxygene til 32 sengepladser, 3 køkkener, sauna, et uanet antal baderum, 2 tørrerum mange undervisningsrum, flere opholdsrum, fjernsynsrum etc. Dykkercentret har to både, en hurtigbåd og en lidt større praktisk båd, som sejler ud op til 7 gange om dagen for eksempel klokken 9, 11, 13, 15 og 17. Transporten fra dykkercentret til den lille havn (3 minutters gang), foregår i et ældgammel folkevognsrugbrød, hvor man iklædt dragt bliver kørt til båden. Alt grejet transporteres på påhængsvognen. Centret har også egen 10 meter bådebro. Udover bådturene er der rig mulighed for stranddyk. De fleste gæster tager to dagdyk fra båd og arrangerer selv et natdyk for eksempel fra den lille havn. Det er vigtigt du husker dine badesko 😉

Der skal absolut bestilles plads på dykkercentret i forvejen, idet dykningen i Lysekil er så populær at alt, selv i en stadigStigen gør det nemt at komme op i båden. forholdsvis kold marts, normalt er optaget lang tid i forvejen. Vi mødte tilfældigvis to dykkervenner fra København, som også havde taget en tur derop i weekenden.
Dykningen er efter nordiske forhold perfekt og absolut noget af det flotteste og mest interessante jeg har set ud over koralrevsdyk. Der er utroligt flotte granitvægge under de utallige småøer og et rigt liv. Alle vegne er der masse af store “død mands hånd” og kæmpe søanemoner. Hver gang vi kom op efter et båddyk, var båden klar til at samle os op igen. Begge både var meget praktiske som dykkerbåde, stor og rummelige, lette at komme i vandet fra og let at komme op igen af gode stiger. Dykkercentret var noget af det mest venlige og service orienterede jeg har oplevet i udlandet, f.eks. blev alle dykkere inviteret på pølsegilde efter et formiddagsdyk og på Tacosparty om lørdag aften. Nogen af os havde glemt, at man selv skal medbringe dyner, sengetøj og håndklæder (OK, det var mig), men det var ikke noget problem, Dykkercentrets ejer Henrik ringede bare til nabofirmaet som er en sengetøjsfabrik og de kom selvfølgelig sent fredag aften og udlånte det nødvendige.
Den eneste, lidt pinlige episode, opstod da der var nogen som klagede over, at der gammel mad i køleskabet det lugtede slemt rådden, men det var såmænd bare en ost Hans havde med. Uanset den pinlige episode med osten, er det ikke sidste gang jeg besøger Oxygene.

Gullmarsfjorden:
Med udmunding imellem Fiskebäckskil og Lysekil er Gullmarsfjorden (Gullmarn) Sveriges eneste rigtige fjord. Fjorden Der er et meget varieret fiskeliv i Lysekil, med mange arter vi ikke ser i danske farvande.strækker sig knapt 30 kilometer ind i landet mod Nordøst. Fjorden er imellem en og fire kilometer bred og største dybde omkring halvvejs inde i fjorden er over 120 meter. I udmundingen er fjorden omkring 60 meter og i skærgården udenfor er dybden imellem 30 og 45 meter.
Fjorden har en unik flora og fauna. Her findes unikke vægdyk og fantastiske overhæng. Man kan se arter som normalt ikke kan ses på dykbare dybder. Vægdykningen stiller selvfølgelig krav til afbalanceringen og afvejning.
Fjorden er ikke specielt vejrfølsom og der er næsten altid muligt at finde et dykkersted i læ.

Skærgården:
Skærgården i Lysekil er stor og tilbyder masser af dykkermål og unikke oplevelser blandt andet utroligt flotte kæmpe granit formationer og bunde bestående af hvide sneglehuse. Der er her der er lys og farver.

Natdyk i havnen.
Vi havde selvfølgelig besluttet at tage et natdyk den første aften. Så efter akklimatisering i dykkercentret kørte vi ned til havnensedderkop krabbe på jagt efter mad. parkering.
Her mødte vi to andre danske dykkere på vej i vandet. Ude i vandet kunne vi på overfladen se lyskeglerne fra et andet dykkerpar der var igang med et aftendyk. Absolut et populært sted. Vi får samlet grejet og skiftet til tørdragterne. Det er stadig tidligt på året og vandet er omkring 5-6 grader. I den nattestille havn glider vi ned igennem vandet til en sigt, der kun er begrænset af lygtens rækkevidde. Det første syn er dusinvis af edderkoppekrabber som på deres lange stankelben løber til alle sider. For ikke at forstyrre deres privatliv yderligere svømmer vi langsomt videre. Jeg puffer til en søstjerne, der er ved at æde en blåmusling og dermed supplere de store bunker af lysende hvide muslingskaller vi passerer. Søstjernen tager sig ikke af mig og æder bare videre. Hverken store “død mands hånd”, solsøstjerner eller flotte røde søpindsvin bliver vi snydt for at se under dykket. Efter 20 minutters dykning er vi på 8 meters dybde, vi vender om og glider langsomt tilbage imod land. På vejen ind ser vi en lille hummer.

Gåseklåvan på den østlige side af Gullmarsfjorden.
Dykkerbåden glider hurtigt frem over det stille hav, mens dykkerne småsnakker med hinanden og samler dykkergrejet. Selvom skærgården breder sig ud foran os på den mest indbydende måde, har vi besluttet at dykke på Gåseklåvan. Efter bådførerens Transporten går hurtigt i dykkercentrets mindre båd.beskrivelse af det kommende dyk, som udover de sædvanlige informationer kommer med løfter om overflod af sønelliker, rørorm, dødmands hånd, søstjerner, anemoner, krabber og forskellige fisk her i fjordens beskyttede miljø.
Straks efter makkerchecket hopper i vandet og efter tegngivningen dykker vi langsomt ned. Udover at den velkendte behagelige følelse breder sig i kroppen, forventer vi et dyk langt udover det sædvanlige. Vi dykker til halvmørket på 28 meters dybde, hvor vi selvfølgelig ikke ser bunden, som er nede på ca 70 meter. Her begynder vi at svømme langsomt sydpå langs klippevæggen, hvor hver eneste plet er besat med utroligt store sønelliker, der svajer let i strømhvirvlerne som opstår, når vi forsigtigt glider forbi. Sønellikerne sidder på klippevæggen og fanger deres føde ud af det forbistrømmende vand. Virkningen afUdsigten over fjorden er flot, specielt om aftenen. de svagt svajende kæmper stående som en blomstereng på siden af os er næsten uvirkelig. Efter 20 minutter møder vi et forankringstov til en bøje. Vi ser hverken bøjen eller forankringen, men selve torvet ser ud, som om det er ældgammelt. Der er ingen steder, hvor vi kan se selve torvet, vi ser kun muslinger og sønelliker overalt. Vi fortsætter nogle meter og møder en hule. Vi har ikke medbragt andre lygter end nogle små backup lygter i vestlommerne. Vi ser ikke meget ved at lyse ind i hulen, så vi vender og stiger langsomt op mod overfladen på vejen tilbage. På 5 meters dybde bruger vi en del tid på at kigge på solens lysspil ned gennem vandet. Vi ser som lovet en masse liv bl.a. en berggylte der ligger og sløser tiden bort. Berggylter skulle kunne sige lyde, når de kommunikerer, men det lykkedes dog ikke os at få hørt nogen lyd. Måske betragtede den ikke os som venner, det var værd at spilde talent på. Vel tilbage på båden efter vor sidste dyk, glæder vi os til at aftenens smagning af vores medbragte danske øl i selskab med nogen hyggelige svenskere.

Rutebeskrivelse fra København:
Helsingør – Helsingborg færgen
Nordpå af E6 til Göteborg
Nordpå af E6 til Uddevalla
Til venstre mod Lysekil
Færge (gratis) fra Skår til Finnsbo / Lysekil (hver 20 min)
Eller kør rundt om fjorden 35km/45minutter længere
Kør igennem Lysekil til Nord Havnen.

Adresse: Norra Hamngatan 20,
Telefon: +46 523 156 66 / +46 31 773 99 11
Email: oxygene@swipnet.se
Hjemmeside: www.oxygene-dt.se
Se også: www.lysekil.se