Dykning i Bulgarien

Bulgarien – Russalka

wpe16.jpg (44008 byte)

Russalka på den bulgarske sortehavskyst få timers flyvning fra Danmark. Alternativt så kan Asien også være et udmærket bud på en dykkerrejse. Der er mange steder i Thailand, som er interessante. Vil du dykke i Asien? Så er Thailand Tours rejser måske dit bud til succes.

Hvorfor er dykningen ved Russalka så interessant?
Ved et af de mest naturskønne områder langs Bulgariens Sortehavskyst finder vi Russalka. Rigdommen af planter, fisk, huler og vrag fra forskellige epoker gør området til et af de mest varierede og spændende dykkersteder langs Sortehavskysten både for almindelige sportsdykkere og dem som har lidt mere specielle interesser. På dette sted kan man stadig udforske huler hvor der ikke har været nogen før, et nyt skibsvrag eller bare hengive sig til eventyrtrangen.

Arkæologiske undersøgelser på både land og i vand viser, at den bulgarske sortehavskyst har været beboet siden midten af stenalderen, 5.500-5.300 f.Kr. Et væld at forskellige kulturer, stammer, etniske grupper, folkeslag og stater udvikledes i dette sydøstlige hjørne af Europa over mere end syv årtusinder.

Resultaterne af undersøgelserne søger at klarlægge de forskellige udfordringer som skibsfarten stod overfor op gennem historien og rækker helt tilbage til syndfloden og Noahs ark, den thrakiske periode og de græske og romerske perioder samt grundlæggelsen af den Bulgarske stat. En Bulgar3.jpg (19558 byte) af de seneste ekspeditioner, ledet af den kendte oceanograf og finder af Titanic, Robert Ballard og udført i samarbejde med det bulgarske Oceanografiske institut i 2002 gav en række overraskende fund herunder et at de ældste og bedst bevarede træskibe med en last fuld af blandt andet amforaer.

Som en af de skelsættende begivenheder skal nævnes sænkningen af den tyske sortehavsflåde under Anden verdenskrig. Denne flåde som inkluderede nogle italienske, rumænske, kroatiske og ungarske krigskibe, androg i 1944 350 fartøjer, af hvilke over hundrede blev sænket eller forladt af deres besætninger langs med sortehavskysten. Sammen med fire russiske ubåde som også gik ned under slag i verdenskrigen udgør de en række fremragende lokaliteter for vragdyk.

wpe18.jpg (14385 byte)

Disse intensive og dramatiske perioder op gennem historien har efterladt mange arkæologiske spor under vandet – sten og metal ankre, amforaer, enestående arkitektur, sjældne fund, begravelseskonstruktrioner og kirkegård, sunkne havnebyer og vrag – hvoraf mange stadig venter på at blive fundet.

I juni 2004, vil dykkercentret i Russalka, Varnas Oceanografiske institut, det bulgarske statstelevision og nogle andre partnere organisere en undervands ekspedition der skal opmåle og identificere et skibsvrag på 78 meters dybde. Dette vrag blev opdaget ved hjælp af side scan sonar i 1992 i den nordlige del af det bulgarske Sortehav – i Russalka regionen, hvilket er gode nyheder for alle som interesserer sig for undervands-arkæologi og teknisk dykning.